Pasar al contenido principal

Xàtiva celebra del 14 al 20 de febrer una nova edició de la Fira de l'All Tendre

Ahir va tindre lloc la presentació de l’edició 2022 del FirAll, la Fira de l’All Tendre de Xàtiva, que se celebrarà la propera setmana. En la presentació van estar presents l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, el regidor d’Agricultura Ricardo Martínez i el secretari de l’Associació de l’All Tendre de Xàtiva Rafael Antón.

L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà ha manifestat que "afrontem aquesta nova edició de FirAll amb la il·lusió de poder desenvolupar amb plena normalitat totes les activitats programades, i que siga un element més de promoció, de dinamització i de reactivació de l’economia de la ciutat. Gràcies als restaurants, a les associacions empresarials i a tots aquells que ens acompanyen en aquest camí de la reactivació econòmica de Xàtiva".

Les activitats de FirAll començaran el proper dilluns 14 de febrer, amb visites guiades a càrrec de Pep Gimeno Botifarra adreçades als col·legis de Xàtiva, i que tindran lloc al llarg de tota la setmana. En aquestes participaran els centres Gozalbes Vera, Jacinto Castañeda, Taquígraf Martí, Attilio Bruschetti, la Immaculada i Pla de la Mesquita; i l’activitat consistirà en la visita a un bancal d’alls tendres propietat de Ajos Pardo i a la Casa Juesa.

El gruix de les activitats es concentrarà durant el cap de setmana. El dissabte 19 de febrer, a l’Albereda Jaume I, es realitzarà una Fira de comerç i artesania (de 10 a 20 hores), que es combinarà amb altres activitats. A les 10 del matí es podrà realitzar una visita guiada a un camp d’alls tendres amb Pep Gimeno Botifarra (cal inscriure’s a través del correu: promocioeconomica@ayto-xativa.es i a les 12 es realitzarà un concert infantil amb la Orquestra Salmagundi. A les 13 hores tindrà lloc el reconeixement als allers, que aquest any recau en José Barberà Pastor «Reiet», Enrique Boscà Pelegero «Rantella» i en José Mateu Català Moreno; i posteriorment a les 13:15 es farà el IV concurs de lligar alls tendres Family Cash. Les activitats finalitzaran amb un concert infantil junt amb l’Orquestra Salmagundi a les 13:35h.

El diumenge la cita es trasllada a la plaça del Mercat, on a partir de les 11h tindrà lloc una actuació musical a càrrec del grup «Cara B» i la degustació de tapes d’alls tendres als restaurants de la plaça del Mercat. També hi haurà una calçotada organitzada per l’Associació Gent del Mercat.

A més a més, entre els dies 17 i 20 de febrer se celebrarà la setmana gastronòmica de l’all tendre, organitzada amb la col·laboració d’Ahoxa, Adexa i Gent del Mercat. En ella participaran 9 establiments de la ciutat (Moncho, els Porxes, Casa Javi, la Talaia del Castell, la Borda de Lola, Mesón Origen, Ca Conxa, el Cullerot i el Carmen) i els menús es poden consultar a la pàgina web www.firall.es.

"Hem tancat una programació molt àmplia amb la col·laboració dels allers. A la pàgina web es pot trobar tota la programació i les activitats que es van a desenvolupar del 14 al 20 de febrer. Vull convidar a tot el veïnat de Xàtiva i de la comarca a participar" ha indicat el regidor d’Agricultura Ricardo Martínez.

Per la seua part, el secretari de l’Associació de l’All Tendre de Xàtiva Rafael Antón ha manifestat que "enguany la producció està sent prou dolenta degut a circumstàncies climàtiques, i amb aquesta Fira esperem tornar a il·lusionar-nos. L’Ajuntament ens està ajudant amb el tema de la Denominació d’Origen de l’All Tendre i esperem tornar a donar-li una empenta per a tractar de desbloquejar la situació perquè els alls tendres de Xàtiva són reconeguts a tota Espanya". Antón ha afegit que "FirAll ens ajuda a donar a conèixer el nostre producte i fer que la gent conega que Xàtiva és un dels principals productors d’alls tendres del país".