Pasar al contenido principal

Una família de La Salzadella salva els seus cirerers amb un projecte d'apadrinament

Text: J.S.R

La família Gorrea Montull de La Salzadella (Baix Maestrat) es va trobar un dia amb una difícil decisió: deixar morir els seus 150 cirerers que havien cultivat tradicionalment des de fa molts anys o trobar una solució que resolguera l'augment dels costos de producció i els ajudara a mantindre'ls. Van optar per la segon, la de salvar la tradició, i des de 2016 impulsen amb èxit la iniciativa Apadrina un cirerer.

El projecte és molt senzill i qualsevol persona pot formar part del mateix. Per una quota anual de només 20 euros es pot apadrinar un cirerer o els que vullguen (amb un cost proporcional), posant-li a més un nom. Al voltant dels mesos de maig i juny, quan siga la recol·lecció, s'ha d'anar a La Salzadella per a passar un dia en família i collir sense cost addicional 6 quilos de cireres i poder comprar-ne tots els que desitgen sempre que hi haja suficient collita. En cas de no poder anar-hi, la família com a mostra d'agraïment envia 2 quilos al domicili dels apadrinadors.  

A més tot aquell padrí/padrina que difonga aquesta iniciativa i capte un nou padrí/padrina per al projecte, tindrà un 10 % de descompte en la quota anual i addicionalment, el seu recull de cireres es veurà incrementat en 2 quilos (8 quilos totals en comptes de 6 quilos). També celebren una activitat en grup per totes les persones padrines: un cap de setmana cultural per la zona, amb possibilitat d'allotjament, replegada de la collita; paralitzat els dos darrers anys per la pandèmia i que esperen reprendre de nou l'any vinent.

La Salzadella, bressol de la cirera a Castelló

La Salzadella es troba en una vall i s'ha convertit en el bressol de la  cirera a les comarques de Castelló. En el seu dia es van plantar molts cirerers perquè donaven beneficis per a les cases, ja que tots els membres de la família es dedicaven al camp i les hores de treball no es comptabilitzaven. Les cireres es collien en davantals en forma de bossa fets en roba vella i es venien en cistelles de vímet. No obstant això, a poc a poc les persones es van dedicar a altres oficis independentment del camp, i això va conduir a la necessitat de contractar a gent. Durant uns anys el negoci va evolucionar profitosament, gràcies a que la diferència entre el preu de venda i les despeses dels llauradors, suposava un guany per a les famílies.

Però després de tants anys de tradició el fet és que desgraciadament, comencen a abandonar-se molts cirerers degut als costos que suposa la recol·lecció, manteniment (llaurar, polvoritzar, podar i abonar) i el poc que els llauradors reben de les seues collites, sotmeses moltes vegades als designis de l'oratge.

A la fi. aquesta família emprenedora de La Salzadella ha trobat una solució enginyosa per evitar la desaparició d'un nou camp de cultiu al nostre territori. 

Més informació en la pàgina web amb aquest enllaç on es pot consultar tota la informació i també notícies sobre el cultiu, fotografies i fins i tot receptes.