Pasar al contenido principal

Les pedregades d'ahir deixen danys al camp en unes 1.000 hectàrees del Maestrat i l'Alcalatén

Les tempestes d'ahir acompanyades de pedra deixaran danys d'importància i pèrdues en algunes comarques de la Comunitat Valenciana, sobretot en la zona del Maestrat i l'Alcalatén a Castelló, segons les dades de LA UNIÓ de Llauradors.

Aquest nou episodi de tempestes se suma a l'impacte econòmic causat ja anteriorment per altres anteriors en un estiu meteorològic molt mogut i en el qual els llauradors miren contínuament al cel per a veure l'evolució del temps. LA UNIÓ traslladarà a totes les Administracions implicades una recopilació de totes les tempestes dels últims mesos i els seus efectes perquè es vegen compensades en part les pèrdues que han originat.

La zona més afectada se situa en unes 800 hectàrees de cultiu entre les localitats de Xert (500 ha) i la Jana (300 ha) en el Maestrat amb danys mitjans en la pròxima collita d'oliva en la primera localitat d'un 50% i d'un 30% en la segona. Els efectes de la pedra, la pluja i el vent han fet caure a terra bastant producció d'oliva, amb la considerable deterioració comercial que suposa. També s'observen danys en l'ametla d'aquestes poblacions. També existeix afecció en les localitats de l'Alcora i Sant Joan de Moró, la primera en l'Alcalatén i la segona en la Plana Alta, en els cultius d'oliva, ametla i cítrics en la part més baixa.

També existeixen danys a la comarca de la Hoya de Buñol (sobretot a Cheste i Chiva) i l'Horta Sud (fonamentalment a Albal i Torrent), totes dues de la província de València.

LA UNIÓ indica que els danys del sinistre d'ahir estan coberts per l'actual sistema d'assegurances agràries i que sol·licitarà a Agroseguro l'agilització urgent del peritatge de les parcel·les sinistrades.

D'altra banda, l'organització també reclama, a part de l’anterior mesura, la concessió d'ajudes directes, el repartiment gratuït de producte fungicida per a cicatritzar els danys, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l'establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.