Pasar al contenido principal

Els productors d’Olis de Diània aconsegueixen en un any crear un Oli amb ‘terroir’, de qualitat “premium

Un any de vida dóna per molt. Les jornades de formació d’Olis de Diània de finals d’octubre al molí d’Alcosser de Planes es van centrar en les tècniques emprades per ressaltar les particularitats dels nostres olis, tant en el cultiu, com en la moltura i fins i tot en el seu envasat; amb la participació d’especialistes que contestaren les inquietuds d’un auditori molt implicat. Les jornades van deixar així palesa la clara evolució d’aquest grup de productors i amants de l’oli que durant aquest darrer any s’han anant reunint i creant sinèrgies que els ha permès millorar el seu producte per tal de crear un Oli Verge Extra -ecològic o no- amb un clar ‘terroir’. És a dir, amb especificitat, història, identitat i amb qualitat premium. 

Això es va poder comprovar el passat 2 de novembre en el Mercat de la Terra de Xaló -dedicat a l’oli-, on els productors van organitzar tasts per tal que els assistents pugueren degustar i veure aquesta evolució. Un oli cada cop més professionalitzat, amb un sabor completament diferenciat, cultivat en minifundi, amb varietats autòctones i en marges de pedra seca que li otorguen aquest cos tan especial. Un oli que també té una història al darrere lligada al paisatge i a la nostra identitat com a poble d’arrels llauradores. I que ara pretén pujar un escalafó per tal de posicionar-se en el mercat com a producte amb valor afegit.

En aquest sentit, les jornades d’Olis de Diània, on assistiren més de cent persones van servir per resoldre dubtes i que els professionales assoliren més coneixements. També es van fer xerrades que aportaren arguments per fer una tasca comercial que facilite la seua penetració en mercats ‘delicatessen’, i es mostraren tècniques de venda òptimes en aquest nínxol de mercat. I a més es facilità informació que permet avançar al grup Olis de Diània en els seus propers reptes, com són escollir el tipus d’organització que volen establir i la marca paraigües que han de crear per tal unificar els seus diferents olis en el mercat com a productes amb valor afegit. Aquestes fites s’hauren de resoldre per tal d’afrontar la campanya de Nadal des d’un front comú.

Olis de Diània está resultant una fòrmula que posa de relleu que la Muntanya d’Alacant té al darrere un munt de possiblitats si cerca aquesta especificitat que la fa tan pròpia unint terra, història, patrimoni i professionalitat amb un suc d’oliva verge extra de qualitat ‘premium’.

D’aquesta manera, completada ja la part tècnica, els productors poden iniciar el procés per tal de posicionar-se en el mercat com a producte ‘premium’, cercat així un consumidor intel·ligent capaç de reconèixer l’excel·lència d’aquest olis irrepetibles. Un grup de productors, el d’Olis de Diània, conscients del valor que té el seu producte i que ara comencen a cercar i obrir nous nínxols de mercat ‘delicatessen’ a la Península i a escala internacional per tal d’exportar aquest oli ‘terroir’.

Iniciatives com la del grup Olis de Diània mostren com posen de relleu que sí que hi han opcions de vida rural sostenible davant l’abandó del camp. Desenvolupament i professionalitat en l’elaboració d’un d’un producte amb valor afegit i relat, amb història identitat. Una experiència que el consumidor exigent vol i pot degustar.

El grup Olis de Diània va néixer a finals de l'any passat a ran de la seua participació a la III Festa de l'Oli d'Alpatró, a la Vall de Gallinera i ha estat coordinat per l’equip tècnic del Grup d’Acció Local Rural Muntanya d’Alacant (GALRMA). Els productors pertanyen a zones rurals de les comarques alacantines de la Marina Alta, la Marina Baixa, El Comtat, l’Alcoià I l’Alt Vinalopó i de les valencianes ubicades més al Nord del Benicadell i Mariola. És a dir, la Safor, la Vall d’Albaida, la Costera i la Canal de Navarrés. 

Les varietats més utilitzades en l’elaboració del seu oli d’oliva verge extra són la Mançanella (Villalonga), la Blanqueta i l’Alfafarenca, autòctones i que defineixen el territori Diànic. L’oli representa més d’un 20% dels ingressos del sector agrícola de la Muntanya d’Alacant.