Pasar al contenido principal

Castelló tanca un cicle d'activitats destinades a la valoració de la Fira de la Taronja a través de la gastronomía

L'última jornada de Degusta Taronja ha reconegut a les cuines més compromeses amb la Taronja de Castelló. La iniciativa impulsada per la regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló que dirigeix Fernando Navarro ha tancat aquest diumenge el cicle d'activitats gastroagrarias dedicades al foment del cítric local amb la col·laboració del projecte agroecològic Terrenae. En aquesta mateixa jornada, s'han reconegut els locals més compromesos amb la causa.

“Amb la iniciativa hem reforçat les sinergies entre productores de la Fira de la Taronja, locals de restauració i consumidors, amb l'objectiu de posar en valor el producte local i ajudar al sector primari a través de canals curts de comercialització", ha destacat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

Suglaglu és la cuina més sostenible segons el Degusta. Adrián Hita del restaurant Suglaglu, es va decantar per un plat salat, amb capellà, carxofa, ajoblanco d'ametla i navelate després de parlar amb Lidón i entendre millor l'entorn del cítric. El seu plat, Paisatge de Castelló representa els productes més emblemàtics de la zona fins i tot servit en una rajola de ceràmica reutilitzada.

La gastronomia com a eix dinamitzador juga un paper fonamental perquè està en continu contacte amb el sector agraroalimentari, és per això que potenciar aquestes sinergies és clau per a reactivar-ho. Una gastronomia sostenible ha d'escoltar l'entorn i ésser una eina per a millorar-lo, explica Carla Centelles de Terrenae.

Le Bistrot ha aconseguit ser el Degusta més compromés, per mantindre el vincle amb l'agricultor, per personar-se a la Fira de la Taronja i ser ella mateixa la que triara la parada. El crep suzette de Silvia és un homenatge al cítric i el compromís a la iniciativa.

Per part seua, L'Adrogueria s'ha alçat amb el reconeixement de Degusta més popular, sent la seua tapa la més degustada de la jornada. El seu concepte mantenia l'essència del seu local, amb format tapa, accessible per a tots ha arribat a més de 600 boques.

La vertadera guanyadora d'aquesta iniciativa ha sigut la taronja de Castelló. L'esdeveniment de clausura s'ha realitzat en la mateixa plaça Fadrell, al costat de les parades per a dinamitzar-la en aquestes últimes setmanes de la temporada. Casalduch 16, Botiga de la Figa i Panaderia Blanch també han volgut tancar i mostrar la seua implicació amb aquesta iniciativa als quals han agraït poder participar.

El fermall d'or de la jornada ha sigut el Degusta de Absentia Coctel Bar, han preparat en directe el seu còctel que tots els assistents han pogut provar. La seua creació és una versió de l'aigua de valència amb destil·lats infusionats amb timó i romer, suc de taronja i taronja deshidratada per a decorar.

Els tres locals reconeguts han rebut la figura de la taronja, creada en exclusiva per a l'ocasió de l'artista Inga Burina. Paral·lelament en el taller més singular, preparat i pensat per Laura Franch per a captar amb el tacte i l'olfacte les sensacions que ens produeix el contacte amb el cítric. L'objectiu és valorar les nostres experiències entorn de la taronja. Un taller diferent, molt alineat amb el tast, la indagació i gaudir de l'esperit del Degusta.

L'altra proposta de taller continua respectant l'ànima curiosa i 'juganera', amb el propòsit d’aprendre sobre les diferents varietats de taronges cultivades a la província, amb algunes curiositats històriques, noves varietats i els reptes als quals s'enfronten les agricultores i agricultors amb les plagues pròpies del cultiu. "Sembla molt pero per a fer tot això de manera senzilla i divertida he creat el joc de taula (que a la jornada podrem gaudir en terra en format gegant) de la taronja, per a qualsevol edat”.

"Com a filla i neta d'agricultors i tècnics agrícoles, regadors, i treballadores del camp ha suposat un repensar i tornar a valorar a aquells que ens han donat i ens donen menjar cada dia, tenint capellà de la nostra terra per a recollir els millors productes". Per tot això, recorda que aquesta oportunitat és única, "gràcies a Terrenaepara reptar-me a crear noves vivències relacionades amb la taronja per a valorar tant aquest producte, com les persones que fan possible que arribe a les nostres cases”.