Pasar al contenido principal

Castelló impulsa el desenvolupament d'un mapa solar del terme per a promoure un pla d’autoconsum de fotovoltaiques en els seus edificis

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló ha contractat un nou servei que s'encarregarà en els pròxims mesos de desenvolupar un Mapa Solar del terme de Castelló que informe del potencial de les cobertes per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i accelerar l'autoconsum en els edificis de la ciutat. El projecte contempla el impuls d'un Pla Municipal d'Autoconsum i espentar per a la posada en marxa de comunitats energètiques locals, figura que permet consums compartits al voltant d'instal·lacions de fotovoltaiques a pimes i habitatges.

“La crisi climàtica i la inflació per la invasió d'Ucraïna posen de manifest la necessitat d'accelerar la transició energètica per a reduir la factura de la llum i la pobresa energètica i disminuir l'impacte ambiental. Amb aquest est treballe volem tindre un diagnòstic per a promoure un Pla d'Autoconsum Municipal que adapte a Castelló als reptes de la transició ecològica i el canvi climàtic”, ha destacat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ha ressaltat que aquesta proposta s'emmarca en l'estratègia del Pacte d'Alcaldes pel Clima i l'Energia, que té el compromís de reduir en un 55% les emissions de CO₂ en l'horitzó 2030.

La Regidoria de Transició Ecològica ha adjudicat el servei, amb un pressupost de 18.000 euros, a ImpactE, una firma especialitzada en la transició energètica que ha col·laborat amb la Generalitat o ajuntaments com els de València, Barcelona, Catarroja, Paiporta o Picassent.

La iniciativa elaborarà el trimestre vinent estudis tècnics sobre el potencial fotovoltaic de tota la ciutat, analitzant cadascun dels immobles i de forma sectoritzada, per barris i àrees productives. A partir d'aquesta informació, es dissenyarà una estratègia d'autoconsum municipal per a proveir a tots els edificis públics d'energia solar fotovoltaica i aconseguir els objectius plantejats de la forma més eficient, sostenible i amb la major cobertura.

A més, s'elaborarà un mapa solar interactiu, d'accés per a tota la ciutadania, en el qual es podrà consultar el potencial fotovoltaic de cada immoble de la ciutat.

Entre les principals accions del nou pla municipal, està el desenvolupament d'instal·lacions d'energia solar fotovoltaica que permeten proveir al conjunt dels edificis públics de la ciutat. El projecte contempla, també, l'impuls de futures comunitats energètiques obertes a la participació de pimes i llars.

El pla municipal d'autoconsum d'energia fotovoltaica cerca generar impactes positius directes en termes econòmics, amb una important reducció de la despesa anual, en un moment en el qual el preu de l'energia està en màxims històrics; mediambientals, atés que es tracta de fonts renovables i de proximitat, i socials, d'una banda, alliberant recursos públics que poden destinar-se a altres programes i accions en benefici de la població i, per un altre, facilitant l'accés a energia més assequible a famílies en situació o risc de pobresa energètica.

.