Pasar al contenido principal

Un formatge artesà de pastor produït amb energia verda

La formatgeria artesana La Planeta, a Xert (Maestrat) vol continuar elaborant el seu formatge d'ovella artesà, però d'una manera més ecològica, instaurant un sistema solar per a l'obtenció d'energia verda. I per a fer possible aquesta realitat han dut endavant una campanya de micromecenatge en la web lateuaterra.org que els ajude a recaptar el finançament necessari per adquirir l’equip solar acumulador, instal·lar-lo i posar-lo en funcionament.

Jordi Benages, un jove ramader, està al capdavant de la formatgeria, una granja familiar nascuda en 2013 amb un ramat d'ovelles lleteres de raça Lacaune en un espai natural situat al peu de les muntanyes de Catí i Anroig a Xert. Allí treballen de manera orgànica i sostenible i el ritme de la seua tasca va pautat pel cicle vital dels animals i per les estaciones del any.

La granja consta d'instal·lacions de munyir -sala de munyir i lleteria-, d’un quart amb nodrissa per als corders de fins a tres mesos, d’un corral distribuït per lots i d’un magatzem on es troba la palla i l'alimentació sense transgènics de la qual s'alimenten les nostres ovelles. Per altra banda, també tenen cultius d'oliveres i ametllers registrats pel Comité de Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana, on es practica l'agricultura ecològica amb bestiar oví.

Tot el seu treball i les seues particularitats tenen com a resultat un formatge, elaborat de manera totalment artesanal, servint-se dels recursos del medi natural i respectant la saviesa dels seus avantpassats. Entre aquests formatges, destaquen els formatges de llet crua, ja siga semicurat, curat o també amb romer de les muntanyes del Maestrat.

Procés d’elaboració del formatge, 100x100 verd

Amb la instal·lació de les plaques solars busquen aconseguir un consum energètic reduït, sense perdre de vista la normativa sanitària vigent. Al mateix temps volen controlar tots els punts involucrats en la cadena de producció alimentària, des de l'alimentació dels animals fins a la comercialització del producte alimentari. Paral·lelament, busquen obtenir un formatge de qualitat, amb sabors i aromes propis del territori, i afavorir la relació directa entre productor i consumidor.

 

 

A l'hora de tancar esta informació estaven, amb 38 mecenes, al 21% del seu objectiu d'inversió mínima que són 6.900 euros (ara tenen 1.476 euros). Les recompenses per participar van des d'una samarreta a una visita a la granja, un taller de formatges o un lot dels mateixos, pastoreig amb gossos, esmorzar-dinar o fins i tot apadrinar una ovella. 

Encara els queden 32 dies per a aconseguir el seu somni. Voleu ajudar-los? Si esteu interessats en col·laborar en la iniciativa o trobar més informació només cal punxar en el següent enllaç