Pasar al contenido principal

Les Valls de la Marina Alta demanen la declaració de zona catastròfica per la pèrdua de tota la collita de la cirera

Les Valls de la Marina Alta (la Vall d'Ebo, la Vall d'Alcalà, la Vall de Gallinera i la Vall de Laguar), que amb Planes i Benimarfull conformen Cireres de la Muntanya d'Alacant, la indicació geogràfica protegida que empara la major producció de cireres, han demanat la declaració de zona afectada greument per una emergència -abans zona catastròfica- davant la pèrdua de la totalitat de la collita d'enguany. 

Quarta campanya consecutiva amb descens producció

I és que a més es tracta de la quarta campanya consecutiva que un dels cultius més emblemàtics de la Marina Alta pateix els efectes de la climatologia que per la falta de pol·linització i quallat del fruit ha provocat un descens continu de la producció. La campanya de 2018 va tindre una producció normal amb uns 700.000 quilograms. El 2019 es van obtindre uns 200.000 kg i en 2020 van ser només 28.000. En 2021 es va recuperar un poc i la xifra recolectada arribà als 107.000 quilos.  

La producció agrícola de les Valls de la Marina Alta està marcada per minifundis  i abancalaments de pedra en sec situats en una orografia que dificulta la tasca diària de moltes famílies que treballen aquest cultiu des de temps inmemorables, en uns municipis marcats per l'increment en els últims anys d'un notori despoblament.

Sobre aquest tema, la pedra en sec està reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, per la qual cosa els diferents municipis afectats conjuntament amb Cireres Muntanya d'Alacant insten a totes les institucions agràries i especialment a la Conselleria d'Agricultura a prendre mesures per a la protecció i foment de la conservació d'aquesta producció agrària, amb l'objectiu d'aconseguir el reconeixement sobre aquesta situació d'emergència social que està patint aquesta zona, arran de les males temporades de recol·lecció dels últims quatre anys.

A aquesta lamentable situació, cal afegir que la quasi totalitat del sector agrari de la cirera es troba desprotegit al no poder assegurar la seua collita de cirera en el mòdul de rendiments pel cost elevat de l'assegurança, que és de 0.35€ - 0.50€ / kg. Per tal motiu l'agricultor només pot assegurar la seua collita per a les pluges, quedant sense cobertura quan la producció es veu afectada pel quallat de la flor o altres efectes adversos.
 

Es preveu si no canvia la cosa l'abandó del 45% dels productors en només cinc anys

Aquests fets determinen que el sector agrari de cirera no assegure la collita i quan es produeixen temporades catastròfiques de manera correlativa, tal com està ocorrent, es produeix una conseqüència palpable com és l'abandó de la producció agrària en aquesta zona geogràfica. A causa d'aquestes circumstàncies dels últims anys es té previst que de no revertir-se la situació actual, es preveu l'abandó suposarà més del 45% dels productors en els pròxims cinc anys.

El patrimoni agrícola és clarament el principal pilar econòmic que sosté aquests municipis, i d'aquest sector depenen altres factors socioeconòmics que afecten el món rural: el turisme sostenible, la densitat de població, el manteniment de serveis mínims... "És una evidència que si no es prenen mesures urgents i contundents en l'agricultura, aquesta està condemnada a desaparéixer i amb ella els pobles de l'entorn rural".

La cirera més primerenca de tot l'Estat

Cal dir que la cirera d'aquesta zona és la primera que es cull a tot l'Estat espanyol. Cireres de la Muntanya d'Alacant va ser creada en 1991 i la seu està situada en Alpatró, a la Vall de Gallinera. Tota aquesta zona de les Valls posseeix unes especials característiques agroclimàtiques per al cultiu del cirerer. La combinació entre el relleu muntanyenc i la proximitat a la costa permet que es reculla de forma primerenca, donant lloc a un fruit de qualitat excepcional.

No debades, el cultiu de cireres és un dels més implantats i tradicionals en aquesta zona geogràfica del territori valencià, cultivat en moltes ocasions en explotacions familiars. Les varietats predominants són Burlat, Early Lory, Prime Giant, Stark Hardy Giant, Picota Ambrunesa i Sweet Heart.