Pasar al contenido principal

La Diputació de València posarà en marxa un pla d'acció per a reduir el consum energètic en les seues instal·lacions

La Diputació de València posarà en marxa un pla d'estalvi energètic que, en l'actual context de crisi global, pretén reduir en un 15% el consum d'energia elèctrica en els centres dependents de la corporació. El ple de setembre donarà llum verda a este pla d'acció elaborat pel servei de Projectes Tècnics, en resposta a les mesures recomanades per la Comissió Europea per a propiciar l'estalvi i l'eficiència energètica.

El pla d'acció es basa en una anàlisi prèvia de l'evolució del consum d'electricitat en les diferents dependències, així com l'increment històric dels preus del combustible i el seu reflex en la facturació. També s'han tingut en compte els informes sol·licitats a diferents departaments de la corporació arran de l'activació d'este pla de contingències des de l'àrea de Presidència.

Una de les àrees amb més pes en l'elaboració del document és la de Recursos Humans, en l'informe de la qual es proposa reduir l'horari d'obertura dels centres de treball fins a les 18.00 hores de dilluns a dijous i fins a les 15.30 els divendres, recuperant espais de teletreball. Si la mesura no fora suficient per a aconseguir l'estalvi esperat, es planteja obrir els centres el dijous fins a les 15.30 o implantar la jornada de treball intensiva, així com aprovar de manera urgent els programes de teletreball sol·licitats per diferents serveis i que es troben en període de tramitació.

La intervenció en els horaris d'obertura de les dependències de la Diputació és una de les mesures efectives que plantegen els tècnics provincials, al costat del control del consum en els museus i centres culturals que contenen béns que requerixen condicions ambientals específiques, i la intervenció immediata en la climatització dels edificis i instal·lacions, amb una variació de la temperatura en el termòstat tant a l'hivern com a l'estiu.

Pla d'acció

Tenint en compte els factors analitzats per a elaborar el pla de contingència, l'àrea d'Administració General establix una sèrie de mesures que poden aplicar-se de manera independent o combinada per a sumar efectes en favor de l'eficiència energètica. Entre elles, la implantació del teletreball tancant almenys una jornada els centres que puguen mantindre el servei sense ser presencial; ajustar dos graus el termòstat depenent l'estació de l'any; i retardar l'encesa i avançar l'apagat de l'enllumenat exterior dels edificis.

Altres propostes que podrien aplicar-se en este pla d'acció són l'agrupació de les visites als museus per a reduir les jornades d'obertura i horaris; compaginar les tasques de neteja amb les jornades laborals per a evitar el consum d'energia que es registra una vegada finalitzades les mateixes; i la implantació generalitzada d'instal·lacions d'aprofitament de les energies renovables en totes les dependències en què siga tècnicament viable, especialment l'energia fotovoltaica enfocada a l'autoconsum.