Pasar al contenido principal

El 18% de la superfície cultivada de la Comunitat Valenciana ja és ecològica, prop dels objectius europeus per a 2030

Les dades d'agricultura ecològica a la Comunitat Valenciana creixen any rere any gràcies a l'impuls deI Pla Valencià de Producció Ecològica 2016-2020 que permetrà aconseguir els objectius fixats per la UE. La consellera d'Agricultura Mireia Mollà, acompanyada del president del Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), José Antonio Rico, ha presentat l'estudi del Ministeri d'Agricultura que recull les dades per comunitats autònomes i permet traçar una panoràmica comparativa a escala estatal.

 


"Hui podem aplaudir per eixe quasi 18% de superfície ecològica certificada -pel 10% de la mitjana estatal- que ens permetrà complir amb l'objectiu europeu del 25% de producció ecològica en 2030 i convertir-nos en contribuïdors nets per al còmput global", ha ressaltat la consellera.

Les dades respecte a l'exercici 2019 reiteren el creixement per damunt de la mitjana espanyola en tots els indicadors: un 14,7% en superfície certificada amb prop de 147.000 hectàrees (4 vegades més que la mitjana estatal), un 8,9% en operadors amb 3.869 (enfront del 6,3% nacional) i de l'11% en activitats industrials amb 1.834 (3 punts per damunt de la mitjana). Si ho comparem amb els anys que porta en funcionament el I Pla Valencià (2016-2020), el creixement és del 81,2% en superfície (20,7% és la mitjana estatal) i del 46,1% en operadors (25,9% la mitjana estatal).

 


L'impacte de l'I Pla de Producció Ecològica es reflecteix en les xifres 2016-2020. "Abans del Pla les xifres del sector ecològic en la Comunitat Valenciana eren anecdòtiques i ara fem passos de gegant en la bona direcció", ha assegurat la consellera després de fer balanç de la pujada exponencial durant l'esmentat període: per damunt del 80% en superfície i indústries i de quasi el 50% en operadors.

En aquest sentit, la responsable d'Agricultura ha valorat la facturació l'any 2020 de 626 milions d'euros en el nostre territori, que representa el 20% del conjunt de l'Estat espanyol. El volum de negoci evidencia la rendibilitat de la producció ecològica, a més de les vinculacions amb la sostenibilitat, l'assentament de l'entorn rural, la seguretat alimentària i la lluita contra el canvi climàtic.

 



Creixement a tots els cultius

El president del CAECV ha remarcat l'oportunitat que suposa la producció i transformació agroalimentària ecològica per a mantindre el posicionament en els mercats europeus, a més de repassar els principals cultius del sector que han crescut de forma estable i ordenada. 

En la vinya, la Comunitat Valenciana ha crescut un 8% en superficie durant l'any passat i un 34% en els darrers quatre anys. Pel que fa als fruits secs s'ha pujat un 13% en 2020 i un 56% el període 2021-2020. A l'olivar s'experimenta un augment del 12,3% (42% en quatre anys). En els cítrics el creixement és del 11,4% en l'últim any i del 173% en els darrers quatre, sobretot per la llima de la Vega Baja. En quant a hortalisses augmenta un 10,2% en 2020 i un 100% en el període 2016-2020 i en fruiters es pujà un 12,3% en l'últim exercici i un 102% en els quatre anys.   

José Antonio Rico ha destacat també el lideratge valencià en aqüicultura ecològica. "Som capdavanters a Europa i encapçalem la cria de llobarro i orada".

Finalment, Mollà ha animat als agricultors i agricultores i als operadors "a fer aquest pas de valentia que es demostra rendible, que es demostra eficaç, que es demostra sostenible i que amb l'II Pla de Producció Ecològica ens trobem amb més operadors, amb més superfície i amb més impacte econòmic d'una activitat que ha de ser rendible per als qui que fan l'esforç de produir-la".