Pasar al contenido principal

Castelló impulsa la campanya Alimentació és Salut per a avançar cap a un sistema agroalimentari sostenible

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló impulsa la campanya Alimentació i Salut de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia per a avançar cap a un sistema agroalimentari sostenible i saludable, conscienciar sobre la importància en la salut de l'alimentació, dignificar el treball de l'agricultura, i destacar el paper del consum de proximitat com a generador d'ocupació local i protecció del territori, segons ha destacat el regidor de Transició Ecològica en la presentació. Aquesta iniciativa suposa la primera cita d'una campanya que Transició Ecològica llançarà durant tot el mes per a posar en valor polítiques de suport al sector agroalimentari de Castelló.

 

“Alimentació és Salut va ser promoguda per la Xarxa de Ciutats d'Agroecologia durant la pandèmia i ara se suma l'Ajuntament de Castelló per a caminar cap a un model agroalimentari més sostenible i repensar l'economia tenint en compte el sector agroalimentari en la recuperació”, ha explicat el regidor de Transició Ecològica. A la iniciativa també s'han adherit ajuntaments com els de València, Saragossa, Valladolid o Còrdova. Transició Ecològica ha inclòs també les propostes que treballa en el si la Comissió de Reactivació Agrària del Consell Agrari Municipal.

 

Navarro ha informat que Alimentació és Salut abastarà també un conjunt d'activitats durant abril per a dignificar el treball de l'agricultura, que inclouran, entre altres, una trobada de productores i productors amb la ciutadania i la presentació del nou Pla de Reactivació Agrària.

 

El regidor municipal ha subratllat que l'agroalimentació sostenible i la conservació del territori són eixos estratègics dels fons de reconstrucció, de la nova Política Agrària Comú de la Unió Europea i dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles de l'Organització Mundial de l'ONU, amb el que a més de millorar el benestar ciutadà, es presenten com una “oportunitat” per a la recuperació econòmica.

 

Ha continuat que l'alimentació saludable és “un dret” segons l'Organització Mundial de la Salut i que actualment s'afronta un context en què està canviant el paradigma de l'agricultura davant els reptes per l'increment de població, el canvi climàtic i l'afecció en la salut dels productes fitosanitaris. Segons ha exposat d'acord un informe de la Xarxa de Ciutats de l'Agroecologia, un de cada quatre casos de càncer estan vinculats amb una mala alimentació; mentre l'obesitat ha crescut a Espanya de 1987 a 2010 d'un 7% al 22%.

 

Navarro ha asseverat que el Pla General de Castelló protegeix com a sòl agrícola 22,4 milions de metres quadrats i que l'objectiu de l'Ajuntament és convertir el sector agrícola en un projecte “agroalimentari de ciutat” que ajude a millorar la seua rendibilitat i reactive els camps que es troben abandonats.