Pasar al contenido principal

Tècniques de bioenginyeria a Quart de Poblet per a millorar el riu Túria

Quart de Poblet i Limne s'han proposat afrontar l'erosió dels marges del riu Túria aplicant tècniques de bioenginyeria, una disciplina de gestió del paisatge centrada en l'ús de materials vius (llavors, plantes, parts de plantes i comunitats vegetals) en combinació amb materials inerts.

Assajant estes tècniques pretenen l'estabilització dels talussos més afeblits per les grans crescudes de cabal que venen afectant el llit del Túria els últims anys. El regidor de l'àrea de Transició Ecològica i Canvi Climàtic, Juan Medina, ha destacat que “en un escenari de crisi climàtica els esdeveniments extrems seran cada vegada més freqüents, per la qual cosa hem de posar en marxa les necessàries estratègies de mitigació a les seues ja evidents conseqüències”.

Les obres de restauració de la Fundació Limne s'han centrat en l'ús de biorotllos de fibra de coco premsada i subjectada per una malla biodegradable; estes estructures cilíndriques s'ancoren amb estaques distribuïdes a portell, de manera que tots els punts del rotllo queden ben subjectes. Els biorotllos, a més, “es revegeten amb certes espècies d’helòfíts que, una vegada arrelades, contribuiran a l'estabilitat del marge i a la depuració de les aigües”, segons afirmen fonts de l'entitat conservacionista.

L’acció de protecció de talussos i marges del riu forma part d’un projecte encarat a la protecció d'espècies de flora amenaçada, seleccionat dins la III Convocatòria Mediambiental de CaixaBank i Fundació Bancaixa’.