Pasar al contenido principal

Riba-roja de Túria rebaixa un 5% l'IBI rústic als agricultors 

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria (Camp de Túria)  ha aprovat una reducció de l'impost de béns immobles (IBI) rústic de fins a un 5% en total per als agricultors de la localitat en passar d'un gravamen aplicable del 0’81 que es venia tipificant fins a l'actualitat als 0’77 que es posarà en marxa des de de ara. La mesura suposarà una reducció estimada d'uns 18.000 euros per a les arques municipals.

La proposta de la Delegació d'Hisenda de Riba-roja de Túria ha comptat amb el suport unànime dels partits polítics amb representació en el ple municipal, és a dir, el PSPV com a formació impulsora de la mesura més el Partit Popular, Ciudadanos, Esquerra Unida, Compromís, Podemos Riba-roja Pot i, finalment, Vox. La rebaixa tindrà efectes en el rebut de la pròxima anualitat.

La reducció del citat impost rústic es pren per a pal·liar els efectes adversos que la passada Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) que va ocórrer en el mes de setembre passat sobre els camps i les collites que tenen els agricultors de Riba-roja de Túria al llarg de tot el terme municipal. Amb aquesta mesura, es pretén alleujar de manera substancial les economies dels propietaris dels terrenys.

D'aquesta manera, les arques municipals de Riba-roja de Túria veuran minvats en els citats 18.000 euros el nivell d'ingressos ordinaris per l'IBI rústic després de l'aprovació d'aquesta reducció. Amb aquestes dades, el nivell d'ingressos d'aquest impost municipal passarà d'una recaptació pròxima als 164.000 euros a una altra d'uns 146.000 euros que, no obstant això, no significarà un descens en el nivell dels serveis públics.

El descens d'aquest impost que grava les propietats rústiques de la localitat s'ha pres prèvia elevació de la proposta a consulta pública de manera que es recaptara l'opinió dels subjectes implicats en el sector afectat per la mateixa i, a més, en consens amb les organitzacions agràries més representatives del municipi. La reducció compta, a més, amb el beneplàcit dels informes tècnics pertinents, com el de la tresoreria municipal i el sotssecretari.

Pressió fiscal

L'equip de govern del PSPV de Riba-roja de Túria ha destacat que la pressió fiscal sobre els contribuents s'ha reduït de manera notable en aquest període de temps en fins a un 18’5%, així com amb les taxes municipals aplicables existents. Especialment, aquesta disminució del nivell impositiu s'ha centrat en afavorir el teixit industrial, empresarial, emprenedors i els xicotets comerços.

D'aquesta manera, les disminucions dels impostos aplicats per l'equip de govern de Riba-roja de Túria oscil·len entre una mitjana del 8% en l'impost sobre l'increment de les plusvàlues o un 34% en l'impost d'activitats econòmiques. En l'impost de vehicles de tracció mecànica la mitjana aconsegueix el 19% mentre que l'impost de construccions i obres se situa en una reducció del 17% i altres 15% en l'impost de béns immobles.

Precisament, l'IBI urbà ha passat de tindre un coeficient del 0’62% corresponent a l'any 2015 a l'actual fixat en el 0’47% en total. L'impost actual contrasta amb els gravàmens que es van aplicar en el període existent entre els anys 2007 i 2012 quan els habitatges habituals van passar del 0’5 al 0’748%, és a dir, un augment de fins al 46% sobre el total.

Finalment, cal destacar la reducció experimentada al parc mòbil, especialment sobre els camions de gran tonatge el sistema impositiu del qual ha passat de pagar 150 a 83’3 euros, és a dir, un 45% sobre els vehicles amb pesos d'entre 1.000 i 2.999 quilos en total. Els que pesen entre 2.999 i 9.999 han passat de pagar 210 a 118 euros en total, un 44% menys. D'aquesta manera, el parc mòbil ha passat de tindre 1.896 vehicles a quasi 3.000 de l'actualitat.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha destacat la importància “de fer costat a tots els nostres agricultors que en el seu dia a dia realitzen una labor encomiable en la cura i treball dels seus camps i propietats i, per això, des de l'ajuntament aportem la nostra part perquè puguen suportar millor la seua situació després de les conseqüències del passat mes de setembre”.