Pasar al contenido principal

Les obres de modernització permetran que la Vall d’Uixó regue més de 3.000 fanecades de cítrics amb energia fotovoltaica

La Conselleria d'Agricultura ha iniciat un projecte de modernització de les infraestructures de reg a la Vall d'Uixó que permetrà regar a través de l'ús de l’energia fotovoltaica més de 3.000 fanecades de cítrics, i al mateix temps suposarà una reducció de les emissions de CO₂ a l'atmosfera de quasi 1.700 tones anuals.

El director general d'Agricultura, Antonio Quintana, ha visitat amb l'alcaldessa de la Vall d'Uixó, Tania Baños, un dels trams on s'estan realitzant aquestes obres. Quintana ha detallat durant el recorregut que est iniciativa “té amb un pressupost superior al milió d'euros” i va agregar que de les prestacions de la mateixa “es voran beneficiats de manera directa més de 3.000 regants, principalment per la reducció de costos que implica l'ús d'energia fotovoltaica”.

Les obres es basen en la instal·lació de mecanismes de bombament solar a fi de millorar l'eficiència energètica i reduir també la sobreexplotació dels aqüífers de la zona. L'execució de les mateixes comprén tres trams diferenciats del terme municipal de la Vall d'Uixó: Cerverola i Pla Pinar I i II.

En total, i a més de les conduccions per a l'aigua i la implantació de sistemes automatitzades per a gestionar-la, aquestes noves infraestructures hídriques inclouen la instal·lació de més de 1.000 panells fotovoltaics repartits de la següent manera: 344 en Cerverola, 366 en Pinar I i altres 366 en l'àrea de Pinar II.

El projecte és resultat de la col·laboració entre la Conselleria d'Agricultura i la Comunitat General de Regants de la Vall d'Uixó. La Generalitat aporta el 70% del la inversió, uns 740.000 euros, mentre que els regants costegen la resta.

D’altra banda, l'alcaldessa de la Vall d'Uixó, Tania Baños, ha destacat la col·laboració públic-privada que fa possible aquest projecte, que “aposta per la innovació i la modernització del sector agrari, en un moment en el qual es fa necessària la transició energètica per a reduir costos i que l'activitat siga més sostenible”. Això és fonamental per a garantir “la viabilitat i el present i futur de la nostra citricultura, que té gran pes en el municipi i genera ocupació i oportunitats”.

Quintana va destacar que aquest tipus d'iniciatives “adquireixen una importància especialment rellevant en una conjuntura com l'actual, marcada per una tendència alcista en els preus de l'energia, ja que, d'una banda, suposen un estalvi de costos per als regants, mentre que, d'un altre costat, impliquen una aposta ferma per un model basat en energies netes”.