Pasar al contenido principal

Les comarques de l’Alcoià, l’Alt Vinalopó, el Comtat, la Marina Alta i la Marina Baixa reben més de 600.000 euros en ajudes europees LEADER a projectes que potencien el desenvolupament rural 

El Grup d’Acció Local Rural Muntanya d’Alacant (GAL RMA) ha aprovat un total de 17 projectes en el seu territori d’actuació, amb una quantia total de subvenció que sobrepassa els 612.268 € i implica una inversió total que frega el milió d’euros. Així es va publicar el passat 4 de gener al DOGV la resolució de concessió d'ajudes europees LEADER que ha suposat el millor resultat per a aquest GAL.

La dotació té com a objectiu finançar a pimes i autònoms en la creació o millora d’empreses no agrícoles i d’empreses agroalimentàries, així com de proporcionar ajudes a associacions sense ànim de lucre i ajuntaments per realitzar serveis bàsics i de renovació de poblacions. En aquest darrer apartat s’inclouen l’implementació d’infraestructures energètiques, l’arribada de la banda ampla als pobles, serveis públics, infraestructures recreatives i de turisme, patrimoni natural i cultural, i transformació d’edificis.

Els 17 projectes que han aconseguit les ajudes europees van ser aprovats per la Direcció General de Desenvolupament Rural de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecológica. Una quinzena d’aquests projectes corresponen a iniciatives de caràcter no productiu presentades per entitats públiques (8 ajuntaments), així com d’altra feta per una entitat sense ànim de lucre. Un darrer projecte, en canvi, correspon a la millora d’una empresa agroalimentària.  

Des del GAL RMA destaquen especialment l'aposta decidida de l'Ajuntament de la Vall de Gallinera, amb un total de 8 expedients aprovats i una subvenció total concebuda que supera els 283.000 €, amb projectes tan diversos com la Millora i Adequació dels Camins Històrics de Pedra Seca o l'habilitació de les antigues vivendes dels mestres per a espais compartits de Coviling.

Més projectes i emprenedors rurals

Malgrat la incidència de la pandèmia i les restriccions derivades de l'Estat d'Alarma, en aquesta tercera convocatòria d’ajudes europees del Fons LEADER s'han batut tots els registres amb 17 projectes que superen els 600.000 euros en ajudes. La ràpida adaptació a la nova realitat digital va permetre al GAL RMA fer sessions on-line que arribaren a tots els agents del medi rural oferint-los un servei d'atenció i assessorament individual. Es va aconseguir maximitzar la difusió de la convocatòria i el nombre de projectes presentats. De fet, fructificaren les sinergies dels projectes transversals realitzats al 2019 i 2020 (Constitució de l'Associació Olis de Diània, Pedra en Sec i Candidatura SIPAM,...), així com les sinergies generades amb entitats com FADIT i els projectes ELE "Ecosistemes Locals d'Emprenedoria" i CEA "Coneix l'Essència d’Alacant”. 

En la primera convocatòria de 2018 van ser 10 els expedients aprovats amb una subvenció de 278.689 euros, mentre que en la segona ronda del 2019 es van aconseguir fins a 325.227 euros en ajudes per a 11 projectes. En la convocatòria de 2020, en canvi, s’han aprovat 17 per una quantia de 612.268 euros. El GAL RMA ha compromès, fins a dia d’avui, un total de 38 sol·licituds i una subvenció acumulada de 1.216.184 euros per a projectes de desenvolupament rural al territori de la Muntanya d’Alacant, en concret a les comarques de l’Alcoià, l’Alt Vinalopó, el Comtat, la Marina Alta i la Marina Baixa. 

La publicació de la IV Convocatòria del programa LEADER (2021) està prevista per a principis d'aquest any. En aquest sentit, des del Grup d'Acció Local Rural Muntanya d'Alacant es vol animar a tots els agents rurals a que presenten el seu projecte i a que participen activament en el desenvolupament de les iniciatives locals.