Pasar al contenido principal

L'Agenda Valenciana Antidespoblament i Escena Erasmus de la Universitat de València posen en marxa la 'Gira Avant' per a portar els seus espectacles a municipis en risc de despoblació

L'Agenda Valenciana Antidespoblament de la Generalitat Valenciana (Avant) i el projecte teatral europeu Escena Erasmus d'Universitat de València han sumat esforços per a portar els espectacles d'aquesta companyia universitària pionera a Europa en els municipis més rurals amb el risc de despoblació a través de la nova iniciativa 'Gira Avant'.

La 'Gira Avant' vol oferir durant una jornada completa una oportunitat al municipi per a dinamitzar la vida social i cultural local contrastant-la amb un grup d'actors europeus i compartir entre tots experiències que ens porten a reflexionar sobre la nostra manera ser i participar en la construcció europea des del món rural. Una jornada completa de convivència que acabarà sempre amb l'espectacle 'El viatge impossible', l'última producció d'Escena Erasmus i la celebració d'un col·loqui per a afavorir un clima de debat i generar unes conclusions que porten al municipi a fixar-se nous objectius de desenvolupament partint de la cultura.

A més, la celebració de cada jornada oferirà entre altres activitats la celebració d'una taula redona de participació ciutadana per a reflexionar sobre el paper de la cultura en el món rural i un taller de teatre perquè els habitants que participen puguen comptar la realitat del poble a través del llenguatge de les arts escèniques.
En aquesta edició pilot que es posa en marxa aquest divendres, la 'Gira Avant' visitarà els municipis de Quatretondeta (El Comtat, 18 de juny); Penàguila (l'Alcoià, 19 de juny); Quesa (la Canal de Navarrés, 27 de juny); Pinet (la Vall d'Albaida, 1 de juliol); Argelita (Alt Millars, 2 de juliol) i Cervera del Maestre (Alt Maestrat, 3 de juliol).

Per a l'equip directiu d'Escena Erasmus, "la posada en marxa d'aquesta edició pilot de la Gira Avant suposa obrir una nova finestra de promoció de la cultura en el món rural, perquè pensem que els nostres pobles en perill de despoblació són un espai privilegiat per a l'experimentació i per al desenvolupament de pràctiques culturals innovadores, capaces d'induir dinàmiques de canvi més àmplies a nivell social".

Per a la directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra Sales, la posada en marxa d'aquest nou projecte és un fet molt important per a la dinamització dels nostres municipis per a acostar la cultura de creació europea a les zones rurals de l'interior de la Comunitat Valenciana.

Aquest iniciatiu compte, a més, amb el suport de la Càtedra Avant que agrupa a la Generalitat amb les cinc universitats públiques valencianes i del Vicerectorat de Territori i Societat de la Universitat de València.

Un espectacle com a activitat principal

L'acte central d'aquesta gira serà la representació en les places i auditoris dels pobles del nou espectacle d'Escena Erasmus, 'El viatge impossible'. Els muntatges d'Escena Erasmus aborden la realitat de l'Europa que habitem amb una visió crítica i fent partícip al públic de les seues reflexions. Enguany, el muntatge es basa en la idea de "viatge" en aquests temps en què viatjar és més difícil que mai. L'espectacle planteja que potser tornar als pobles és una idea sana i efectiva per a reconstruir el nostre món i les nostres vides.

'El viatge impossible' està dirigit per Josep Valero, amb textos escrits per quatre dramaturgs de l'escena valenciana: Daniel Tormo, Guadalupe Sáez, Isabel Martí i Gemma Miralles.

L'espectacle està protagonitzat pel canari Nicolás Aranda, els francesos Arnaud Barennes i Sélune Cannizzo, la italiana Allegra Florioli, la suïssa Paloma Gros-Hostettler, l'alemanya Kika Miederhoff i l'actriu valenciana de Muro, Elena Francés.

Per a Escena Erasmus, "hem viscut un any en què anar al poble del costat, a una altra comarca o a una altra autonomia era tot un viatge. S'han viscut uns mesos en què eixir a comprar era tot un viatge; en què traure al gos a passejar era tot un viatge. En aquests temps en els quals no podem viatjar lluny potser és el moment de fer viatges de tornada, conéixer els llocs d'on venim i fins i tot tornar als pobles que ens van veure créixer", han explicat.