Pasar al contenido principal

Isaura Navarro presenta a les Corts el decret llei del Fons Estratègic Municipal de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal del qual es beneficiaran 450 ajuntaments

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha presentat a les Corts Valencianes el decret llei del Fons Estratègic Municipal de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal. Un fons que té la finalitat d’ajudar als ajuntaments a finançar les activitats, obres, serveis i subministraments contemplats en plans locals de prevenció d’incendis.

La consellera Navarro ha exposat que els incendis forestals “són un problema complex i requereixen de solucions transversals, integrant a les diferents administracions. En l'actual context social, econòmic i polític, la Generalitat actuem de manera urgent i decidida, executant sense demora les actuacions planificades en matèria de prevenció d'incendis forestals i gestió forestal, abans de l'època de màxim risc d'incendi, impulsant la importància estratègica del municipalisme davant aquest problema global com són els incendis”.

A més, Navarro ha recordat la gran tasca en prevenció d’incendis del Consell amb l’aprovació dels plans locals de prevenció d’incendis durant els darrers 3 anys. “Hem passat de sols tindre 61 aprovats, a tindre ja 445. Per això cal dotar d’inversions als ajuntaments puguen posar-los en marxa”.

En aquesta línia, el fons pretén impulsar un treball conjunt amb les entitats locals per aconseguir la màxima rendibilitat en termes d’eficàcia i eficiència en la prevenció, fomentant la gestió integral del territori, potenciant els esforços de la inversió en el medi rural i integrant a l’administració local.

El fons, dotat amb una inversió de 10 milions d’euros en 2023 que es sumen als més de 30 milions que ja destina el Consell, està dirigit principal a les zones forestals de la Comunitat Valenciana i pondera de forma especial el factor despoblació i la existència d’espais naturals protegits.

En aquesta línia, Navarro ha defensat que “el Consell invertirem més de 40 milions d'euros en prevenció d'incendis al 2023, la major inversió de la història i el que suposa un 48% més que al 2022”.

La resolució de concessió directa als ajuntaments beneficiaris es remetrà aquest pròxim mes de febrer i amb l'aprovació de diferents plans de prevenció durant aquest mes de gener, permetrà que més de 450 ajuntaments puguen executar les infraestructures de prevenció d'incendis forestals planificades.