Pasar al contenido principal

Fabriquen embocadures d'oboé amb una espècie de canya autòctona valenciana

La Conselleria de Medi Ambient i Zasmusic col·laboren per a la fabricació de la ‘canya’ de l’oboé amb una espècie de canya autòctona valenciana. Fins ara l’única canya utilitzada per a les embocadures d’este instrument és l’asiàtica Arundo donax, d’importació principalment, per la qual cosa amb este canvi es millora l’impacte mediambiental i econòmic.

A més, tal com ha destacat el director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, “les embocadures elaborades amb esta canya valenciana són més eficients i produïxen un so de més qualitat i harmonia”.

“Encara que la canya més coneguda de les nostres riberes siga l’asiàtica, una espècie invasora amb gran impacte en els hàbitats naturals, a la Comunitat Valenciana creix una canya autòctona menys estesa i molt menys coneguda, anomenada Arundo micrantha o també canya jueva”, ha destacat Raúl Mérida. Fins hui, la canya asiàtica s’ha utilitzat per a la fabricació de les canyes de determinats instruments de vent de fusta.

Recentment, la Conselleria de Medi Ambient, a través del Servici de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000, al Centre per a la Investigació i l’Experimentació Forestal (CIEF) en col·laboració amb Zasmusic, una empresa de la Pobla Llarga, dedicada a la fabricació d’accessoris per a instruments musicals, han descobert que l’ús d’este material vegetal autòcton millora la qualitat del producte i és més eficient per al cas de l’oboé.

Col·laboració estreta

Fa tres anys, el botànic Pablo Ferrer, del Servici de Vida Silvestre, va publicar un article científic en la revista Quercus sobre la canya Arundo micrantha. L’autor descrivia esta espècie autòctona valenciana, no invasiva per al nostre hàbitat, i el pla de conservació que estaven duent a terme en el servici per a promoure esta espècie. Gràcies a esta publicació, un enginyer de l’empresa valenciana Zasmusic, dedicada a la fabricació d’accessoris, canyes, oboés i fagots de qualitat, va llegir la notícia, es va posar en contacte amb ells i ací va començar la col·laboració entre els dos equips.

Després del primer contacte i de diverses visites al CIEF, els tècnics i el lutier de l’empresa van fer un estudi detallat de la canya i les seues característiques amb una mostra de canyes cedides pel CIEF, i van arribar a la conclusió que l’ús d’esta espècie era més apropiat i eficient per a les ‘canyes’ de l’oboé que el que empraven amb la canya invasora.

Des de llavors l’empresa valenciana ha anat ampliant els terrenys de cultiu d’esta planta, a través de la cessió de prop de 200 plantes i mig centenar de plançons produïts al CIEF, i ha deixat d’importar gran quantitat de canya invasora d’altres països com França, fonamentalment.

Canya autòctona

Arundo micrantha és l’espècie autòctona de canya de més àmplia distribució a la regió Mediterrània i el seu pla de conservació compta amb el finançament dels fons europeus NextGenerationEU. També associada a cursos d’aigua i a sòls al·luvials profunds, pot créixer en terrenys que no estiguen permanentment entollats o allunyats dels corrents fluvials, fins i tot en marges de camins i carreteres.

Un fet comú en les canyes és l’absència total de llavors en les seues inflorescències. Este tret és molt patent en la canya comuna i també s’ha observat a les poblacions valencianes de canya jueva. La dispersió de les dos espècies ha de fer-se per multiplicació vegetativa, bé de les tiges aèries (les canyes pròpiament dites), o bé de les tiges subterrànies (rizomes).