Pasar al contenido principal

Es presenta en societat l'Associació de Productors i Comercialitzadors de Tomaca Valenciana, amb l'objectiu de tindre un segell de qualitat

La Universitat Politècnica de València (UPV) ha acollit aquest matí la presentació oficial de l’Associació de Productors i Comercialitzadors de la Tomaca Valenciana. La iniciativa va partir de l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV) de la UPV i compta amb el suport de LA UNIÓ de Llauradors i la participació de 23 agricultors i empreses. El seu objectiu fonamental és la promoció d'aquest producte genuïnament valencià i obtindre l'autorització d'ús de la marca “Qualitat CV”.

En l'actualitat els agricultors associats cultiven unes 130 fanecades de ‘Tomata Valenciana’ amb un volum de producció aproximat de 780.000 kg. Tenint en compte que l'agricultor està percebent actualment un preu mitjà per kg de ‘Tomata Valenciana’ de 1,35 €, el valor de la producció d'aquesta varietat de tomaca està al voltant d'1 milió de €.

Des de finals del 2020, en què es va crear l'associació, s'ha fet un esforç a centralitzar en el COMAV de la UPV la desinfecció de les llavors utilitzades pels agricultors, el seguiment de la incidència de plagues i malalties a nivell de les parcel·les de cultiu, així com la recopilació de les varietats de ‘Tomata Valenciana’ cultivades pels agricultors per a la seua inclusió en diferents activitats d'investigació i per a la seua conservació en el Banc de Germoplasma del COMAV-UPV.

“Volem continuar incorporant a nous agricultors que cultiven aquesta joia de l'agricultura valenciana, ampliant el seu àmbit geogràfic de comercialització. Necessitem també promoure noves col·laboracions i projectes d'investigació al voltant d'aquest producte únic en el món”, ha apuntat Salvador Soler, investigador de l'Institut COMAV de la Universitat Politècnica de València.

Projecte d'investigació

Durant la presentació de l'associació, s'han donat a conéixer els resultats d'un projecte, coordinat per Salvador Soler, per a la valorització de la tomaca valenciana. En el projecte s'ha treballat amb la col·lecció de varietats de ‘Tomaca Valenciana’ cultivades pels agricultors de l'associació, de les comarques de L'Horta, el Camp del Túria, Ribera Alta, Ribera Baixa, Alt Palància i La Canal de Navarrés.

L'estudi ha permés tindre caracteritzada la col·lecció de varietats que cultiven els agricultors de l'associació. Aquestes varietats s'han pogut tipificar i s'han establit els subtipus varietals existents: ‘Blanca’ i ‘Masclet’.

“Aquests tipus ja estan sent utilitzats per a la introgresió en els mateixos de diferents gens de resistència a malalties. L'bjectiu és continuar amb el desenvolupament del coneixement fonamental sobre la biodiversitat existent en la ‘Tomaca Valenciana’ i l'establiment d'una col·lecció nuclear d'aquesta. A més, estem analitzant els efectes de la incorporació de gens de resistència a través de creuaments en aquesta mena de tomaca, un aspecte bàsic però crucial per a la introducció en el mercat de varietats de ‘Tomata Valenciana’ resistents a malalties i, per tant, més competitives”, ha assenyalat Salvador Soler

Tant aquest projecte com uns altres que ja estan en marxa en el si de l'Associació estan permetent posar en valor la tomaca valenciana i promocionar el seu cultiu com a alternativa rendible per a molts agricultors valencians.

Banc de Germoplasma del COMAV i tomaca valenciana

Un altre dels elements claus de l'associació i per al futur de la tomaca valenciana és el Banc de Germoplasma del COMAV-UPV. La participació del Banc de Germoplasma ha sigut crucial a l'hora d'incloure en els estudis que es realitzen el conjunt de varietats recollides en els últims 30 anys per diferents investigadors del COMAV. A més, les varietats dels agricultors que formen part de l'associació han sigut introduïdes per a la seua conservació en el banc.

Nous objectius

En l'actualitat, l'equip del COMAV està treballant a determinar els paràmetres de composició que defineixen a la ‘Tomaca Valenciana’ com un producte de qualitat. També s'està abordant la introducció de gens de resistència en les varietats de l'associació mantenint les seues característiques de qualitat. A més, s'està treballant en el desenvolupament de nous portainjertos per a millorar el vigor de les varietats de ‘Tomaca Valenciana’, així com la seua eficiència en l'ús de l'aigua i nutrients.