Pasar al contenido principal

Es detecten menys mostres de Cotonet de Sud-àfrica ara que l'any passat i els últims cinc anys

Delottococcus aberiae s'ha convertit en una plaga clau en les parcel·les en les quals és present perquè causa greus danys i és de difícil control. A més dels danys típics d'altres espècies de pseudocòccids, aquesta espècie provoca la deformació i/o reducció de la grandària del fruit.

Delottococcus aberiae deforma els fruits des de la caiguda de pètals fins que els fruits adquireixen un diàmetre entre 2-3 cm. Per tant, els tractaments contra la plaga se solen aplicar per a protegir el fruit en els seus primers estadis de desenvolupament.

Per a determinar el moment de tractament es recomana fer un seguiment de la plaga, bé observant la presència de cotonet en els fruits recentment quallats o col·locant un parany enganxós encebat amb emissor de feromona per a seguir el vol de mascles adults. Aquests seguiments s'han de realitzar en totes les parcel·les amb presència de la plaga, s'haja instal·lat o no el parany massiu.

Cal recordar que el parany massiu proporciona una reducció de les poblacions que serà més o menys acusada depenent del nivell poblacional de la plaga en la parcel·la. Per això, en parcel·les amb poblacions de partida molt elevades, especialment en el primer any de col·locació dels paranys, és possible que siga necessària l'aplicació de tractaments químics.

Es recomana realitzar tractaments químics quan se supere el llindar de tractament des de la caiguda de pètals fins que el fruit tinga 3 cm per a evitar les deformacions dels fruits. El llindar per al percentatge de fruits ocupats pel cotonet està establert en el 10% de fruits ocupats per almenys un cotonet viu. Als 10 dies d'haver realitzat el primer tractament, es recomana observar setmanalment de nou els fruits recentment quallats i repetir el tractament si es torna a superar aquest percentatge fins que el fruit tinga 3 cm. El percentatge de fruits ocupats varia molt entre parcel·les per la qual cosa és recomanable que es facen mostrejos en cada parcel·la.

En general, els pseudocòccids són més sensibles als insecticides durant els seus primers estadis de desenvolupament. A continuació, es presenten diferents mesures que poden servir per a determinar els estadis de desenvolupament del cotonet en tres parcel·les distribuïdes en diferents zones citrícoles de la Comunitat Valenciana:

1) Percentatge mitjà d'estadis del cotonet en mostres de més de 100 individus per parcel·la.

2) Nombre mitjà de mascles de cotonet capturats per dia en les parcel·les de seguiment d'estadis. Els moments en els quals es produeixen màxims de captures de mascles, coincideixen amb el
màxim de formes no sensibles (femelles adultes) als tractaments.

3) Finalment, es presenta la mitjana dels Graus Dia acumulats des de l'1 de gener dels municipis
més pròxims a les parcel·les de seguiment. En anys anteriors, s'ha observat que als 2000 °C (finals de maig) s'observa un màxim de nimfes de primers estadis.

Resum de les observacions fins avui:
 

La comparació dels graus dia acumulats respecte a l'any 2020 i respecte a la mitjana dels últims 5 anys indica que en 2021 el cicle presenta valors inferiors en les tres zones.