Pasar al contenido principal

El ple de la Diputació de Castelló debatrà una declaració institucional sol·licitant ajudes del Govern d'Espanya i la Generalitat als pobles que van patir l'incendi de l'Alt Millars

L'equip de govern de la Diputació de Castelló portarà al ple del pròxim dimarts una proposta de declaració institucional en defensa dels pobles afectats per l'incendi de la comarca de l'Alt Millars, en la qual se sol·licita que el Govern d'Espanya declare amb urgència el territori danyat com a ‘zona afectada greument per una emergència de protecció civil’, en la línia del que es va fer el passat estiu amb les poblacions que van patir els efectes dels focs declarats a Les Useres i Bejís. 

Així figura en el text que ja va ser aprovat amb la unanimitat de tots els grups dimarts passat 4 d'abril en comissió informativa. Es tracta d'una mesura encaminada a establir un paquet d'ajudes directes i d'un altre tipus per a pal·liar els danys produïts. A més, s'insta a la Generalitat Valenciana a l'activació de línies d'ajudes per a recolzar i fer costat als municipis i el territori afectats.

La declaració institucional recull igualment el compromís de la Diputació de Castelló d'implementar ajudes que incidisquen en la reparació d'infraestructures municipals, el foment de l'ocupació, la reactivació turística i el suport per a la gestió de les diferents línies d'ajudes que s'establisquen. 

La institució provincial també es compromet a prorrogar els terminis tots els programes d'ajudes que els ajuntaments tinguen o puguen tindre concedides si es produeixen retards en l'execució imputables a l'incendi.

Convenis singulars

Cal recordar que tal com es va anunciar en el dia d'ahir, l'equip de govern també portarà al ple de pròxim dimarts una modificació pressupostària per la via d'incorporació de romanents per a subscriure convenis singulars amb els cinc municipis que van patir l'incendi de l'Alt Millars. 

Tal com es va fer amb els focs del passat mes agost declarats a Les Useres i Bejís, s'assignaran recursos per a la millora d'infraestructures, segons el nombre d'hectàrees cremades. D'aquesta manera, els convenis de Montanejos i la Puebla de Arenoso seran de 15.000 euros cadascun, i els de Villanueva de Viver, Fuente la Reina i Montán de 10.000 euros per localitat.

Reunió el dia 21 a Fuente la Reina

D'altra banda, el president Martí ha convocat una reunió de treball per a el pròxim dia 21 d'abril a la Fuente la Reina amb els alcaldes dels municipis afectats en la qual s'abordarà l'adopció d'altres mesures que puguen beneficiar a aquestes localitats.