Pasar al contenido principal

El GAL Maestrat Plana Alta visibilitza el potencial de l'emprenedoria rural amb el llibre ‘Rurals i amb futur’

El Grup d'Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta Leader 1420, visibilitza les oportunitats de l'emprenedoria rural a través de la publicació ‘Rurals i amb Futur”. El president d'aquest Grup d'Acció Local, Domingo Giner, ha presentat hui aquesta publicació en la qual alcaldes, empresaris i emprenedors donen testimoniatge de com les ajudes Leader han millorat la realitat rural d'aquesta zona de la província de Castelló en les convocatòries de 2018 a 2020. Aquesta actuació està finançada per la Unió Europea, la Generalitat Valenciana i el Govern d'Espanya.

Giner ha explicat que “en el llibre fem un recorregut per aqueixos testimoniatges, acompanyant als emprenedors en aqueix camí a la transformació, i també reflectim la perspectiva dels alcaldes dels pobles que formen part del GAL, com a testimonis directes de la realitat del nostre territori rural en el qual vivim”.


Cal assenyalar que el GAL Maestrat Plana Alta està format per 24 ajuntaments i 16 entitats privades, i que les ajudes Leader són finançades pel FEADER, la Generalitat Valenciana i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. El passat 15 de setembre va concloure el termini de presentació de la convocatòria de 2021-2023 amb 50 sol·licituds en aquesta àrea de l'interior de Castelló, la qual cosa en opinió de Giner és “una xifra de la qual es desprén l'interés dels nostres emprenedors per continuar desenvolupant les seues idees empresarials als seus pobles”.

En la presentació de la publicació també ha participat la gerent del GAL Maestrat Plana Alta Leader 1420, Marta Urban, qui ha agraït tant als alcaldes com als emprenedors “la seua confiança en aquest equip tècnic per a ajudar-los a fer realitat el seu somni empresarial. Des del Grup d'Acció Local ha sigut un plaer poder ajudar i acompanyar a aquests emprenedors i emprenedores en aqueix procés de creació de les seues empreses, amb l'assistència tècnica que els hem prestat des dels inicis. I el que pretenem amb aquesta publicació és plasmar tot aqueix treball com un recurs per a continuar generant il·lusió, per a ser motor d'aqueixa mirada als pobles perquè cada dia siguen més les persones que tinguen aquesta visió d'il·lusió, de desenvolupament professional i laboral”.

Cal assenyalar que durant aquests anys el GAL ha assistit a 140 sol·licituds d'ajuda LEADER i un total de 62 projectes han sigut subvencionats dels més diversos sectors: agroalimentari, comerç, turisme i hostaleria (bars, cafeteries, restaurants, cases rurals, apartaments), artesania, immobiliària, turisme actiu, etc. En la publicació apareixen entrevistes a 13 d'aqueixos emprenedors i emprenedores, així com a prop d'una desena d'alcaldes i alcaldesses de la zona, que expliquen les dificultats i oportunitats amb les quals es troba un emprenedor a l'hora de posar en marxa la seua idea d'empresa en un municipi rural de l'interior de Castelló.

La qualitat de vida del poble, clau contra la despoblació

La qualitat de vida del poble és el punt fort més destacat pels emprenedors entrevistats en la publicació. És per això que el president del GAL, Domingo Giner, assegura que “és un factor que hem de promocionar per a continuar atraient a més persones als nostres pobles, perquè en els temps complicats que ens ha tocat viure hem sigut testimonis de com als nostres pobles es manté una excel·lent qualitat de vida que no es té en altres llocs”.

En eixe sentit, Giner ha incidit en què “el futur està en mans de les persones que aposten per aquest territori rural, i el GAL continuarà amb el seu treball aliat d'aqueixa labor, d'aqueixa il·lusió, amb aquest lema que resumeix la inclinació a la seua essència i el repte de continuar mirant al futur: rurals i amb futur”.

En l'altre costat de la balança, en el de les dificultats, l'excés de burocràcia administrativa apareix entre els principals punts febles a l'hora d'emprendre, al marge de si és en un entorn rural o urbà.

Aprovades ajudes per a 21 projectes l'any passat

A més, el GAL Maestrat Plana Alta va aconseguir l'aprovació d'ajudes en 2020 per a impulsar fins a 21 projectes d'empreses rurals. Això va ser possible després que la Generalitat aprovara a final d'any distribuir 890.557,88 euros procedents dels fons LEADER.

En la proposta definitiva aprovada després del vistiplau de la Generalitat es troben projectes d'allotjaments turístics, clíniques de fisioteràpia, un forn de pa, un taller de reparació de vehicles, una grua d'assistència en carretera, una empresa de retolació, una altra d'adobats, una cooperativa i també alguna millora enfocada a la implementació d'energies renovables, entre altres. La inversió total generada gràcies a aquestes subvencions serà d'1.535.974,65 euros.

Cal tindre en compte que el GAL Maestrat Plana Alta, que gestiona aquests fons LEADER, havia rebut un total de 40 sol·licituds d'emprenedors de la zona per a optar a aquestes ajudes.
El Grup d'Acció Local és un important vertebrador de noves oportunitats en el medi rural de la província i manté la seua intensa activitat modificant rutines de treball i adaptant-les a les exigències preventives del Covid-19.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 16 entitats

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, San Rafael del Río, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, i Associació d'empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera).

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.