Pasar al contenido principal

Diputació de Castelló i la Generalitat inverteixen 2,4 milions d'euros per a activar 9 brigades de prevenció d'incendis a la província

El president de la Diputació, José Martí, ha visitat hui als integrants de les Brigades de Mitigació de Riscos i Emergències que tenen la seua base base en Sant Mateu i Alcalà de Xivert, i que en aquests moments presten servei de prevenció d'incendis en el Corral del Petiquillo a Benicarló. Ha sigut en un acte en el qual també han participat el diputat provincial de Bombers, Abel Ibáñez; l'alcaldessa de Benicarló i diputada provincial, Xaro Miralles; el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, i la directora territorial de Presidència de la Generalitat a Castelló, Eva Redondo.

Es tracta d'un servei del qual formen part 50 operaris distribuïts en nou brigades amb base en Morella, Sant Mateu, Alcalà de Xivert, Llucena, Cabanes, Onda, Montán, Eslida i la Pobla Tornesa, que està coordinat per Bombers Diputació Castelló i compta amb un pressupost anual de 2.442.469 euros, aportat conjuntament per la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana. La plantilla es cobreix fonamentalment amb professionals del sector forestal de l'interior de la província, circumstància que també contribueix a fixar persones al territori i lluitar contra la despoblació.

No obstant això, el treball es realitza tant en zones rurals com en urbanitzacions de costa per a protegir de riscos a persones i infraestructures. El seu àmbit d'actuació es desenvolupa en 93 municipis de la província en els quals han creat un total de 750 hectàrees de faixes antiincendis. Actuen directament i de manera preventiva sobre el combustible de la interfície urbà-forestal, eliminant la continuïtat vegetal. Són faixes de de seguretat de vegetació en urbanitzacions i accessos a poblacions rurals d'especial risc, on es escometen tasques de neteja de camins, barrancs i zones estratègiques.

La de 2022 és la sisena temporada en la qual presten servei les brigades de mitigació de riscos, que van ser creades en 2017. En l'actualitat està en vigor un conveni entre la Diputació i la Generalitat per al quadrienni 2021-2024, el pressupost global del qual ronda els 10 milions d'euros.

Experiència d'èxit

El president de la Diputació, José Martí, ha manifestat que «les brigades de mitigació representen una experiència d'èxit en el camp de la col·laboració entre les administracions, amb la qual s'estan collint molt bons resultats». També ha assenyalat que «existeix una gran demanda social favorable a la realització de polítiques de prevenció d'incendis perquè en cas que es declaren les seues conseqüències siguen les menys greus possibles».

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha felicitat la Diputació de Castelló per la labor que realitza en matèria de prevenció d'incendis perquè «forma part del camp de les bones pràctiques». En la seua intervenció ha recordat que «la província de Castelló és la segona més muntanyenca de l'Estat espanyol.

Per part seua, l'alcaldessa Xaro Miralles ha destacat la importància de l'actuació de les brigades en el Corral del Petiquillo per tractar-se d'una zona que «compta amb molts habitatges». També ha incidit en què aquests treballs es realitzen des de fa dos anys i mig.