Pasar al contenido principal

Diputació de Castelló i Generalitat avancen en la professionalització de les brigades de mitigació de riscos per incendis forestals

La Diputació de Castelló està negociant amb la Generalitat Valenciana la renovació del conveni de col·laboració subscrit en 2017 entre totes dues administracions per a crear les brigades de mitigació de riscos adscrites al Consorci Provincial de Bombers, l'objectiu dels quals és incrementar els nivells de seguretat en els nuclis de població davant possibles situacions de risc per incendis forestals. És un ajust que cal abordar pel venciment de l'acord signat fa quatre anys, amb el qual es pretén aconseguir la professionalització del cos i incrementar el període anual de treball, que fins ara ha sigut de sis mesos.

El president de la Diputació de València, José Martí, ha destacat que "són passos que volem donar per a preservar el nostre ric patrimoni natural i la seguretat de les persones que resideixen als pobles d'interior i, per descomptat, per a fixar població al territori". En aquest sentit ha recordat que "perquè hi haja gent que opte per viure a l'interior resulta imprescindible generar llocs de treball i incrementar el nivell i la qualitat de vida en l'entorn rural". Del que es tracta de "fomentar la igualtat d'oportunitats, independentment que es residisca en la costa o a l'interior" i de "superar l'statu quo actual, en el qual el concepte despoblació és sinònim de desigualtat".

Martí també ha posat en valor la gran faena que està desenvolupant el diputat de Bombers, Abel Ibáñez, de cara a la renovació del conveni de col·laboració sobre les brigades de mitigació. Segons ha explicat, el responsable del Consorci Provincial de Bombers manté contacte permanent amb el director general d'Emergències de la Generalitat Valenciana, Adolf Sanmartín, "per a aconseguir els millors resultats possibles".

L'activació de les brigades de mitigació, que orgànicament s'integren en el Consorci de Bombers de la Diputació de Castelló, precisa d'una dotació pressupostària d'1.890.000 euros, que cobreixen al 50% el govern autonòmic i la institució provincial. Són equips que treballen per a salvaguardar la seguretat de les persones que resideixen en nuclis de població, pedanies, càmpings i similars, escometent una neteja perimetral preventiva en els municipis per a erradicar la vegetació prescindible i reduir el risc de propagació d'incendis.

El president ha finalitzat destacant l'alt grau d'implicació de la Generalitat Valenciana amb la seguretat dels castellonencs, ja que a més dels 945.000 euros amb els quals contribueix al sosteniment de les brigades de mitigació de riscos, en 2021 aporta als pressupostos del Consorci Provincial de Bombers una quantitat de 4.943.260 euros, xifra que representa un increment de 700.000 euros respecte a l'exercici anterior.