Pasar al contenido principal

LA UNIÓ rebutja una gran planta fotovoltaica de més de 600 hectàrees en Onda i l'Alcora per afectar una zona d'alt valor agrícola

La Unió Llauradora i Ramadera ha mostrat hui la seua oposició a la construcció d'una gran planta fotovoltaica i la seua infraestructura d'evacuació que afectarà més de 600 hectàrees de cultiu, moltes d'elles en sòl útil de regadiu amb gran valor agroecològic, en les localitats d'Onda i l'Alcora (Plana Baixa).

L'organització assenyala que es tracta d'un projecte de la filial de l’empresa EnerHi (Harbour Maestrat 4) denominat PSF Valentia Edetanotum FV4 de 300 MW i que actualment es troba en fase d'informació pública de l'estudi d'impacte ambiental i la documentació referent a la sol·licitud d'autorització administrativa prèvia.

Preveu la instal·lació de 751.632 plaques solars en una zona citrícola totalment productiva i on existeixen més de 150 finques familiars i professionals de xicoteta i mitjana grandària en ple rendiment que es veurien afectades totalment o parcialment per la seua construcció o en el millor dels casos totalment devaluades.

Es tracta la major part de terres molt fèrtils, amb baix contingut en calç, modernitzades amb el pas del temps i amb fertirrigació localitzada. En cas que es porte a terme aquest macroprojecte es perdria una important zona de cultiu agrícola i en conseqüència es veurien afectades en gran manera les entitats de reg que subministren l'aigua a la zona plantejada, i donada la gran extensió en la qual es pretén actuar, pot arribar a provocar la inviabilitat de l'activitat que desenvolupen i la seua desaparició com a col·lectiu de reg.

Aquesta planta solar destruiria també camps d'assaig en els quals s'han investigat fins a 24.000 línies varietals diferents durant els últims anys.

Davant l'impacte evident, LA UNIÓ manifestael seu rebuig davant la greu pèrdua de superfície agrària i el mal que se li provoca a uns llauradors que han fet al costat de les Administracions una important inversió en els seus camps, també amb modernització de regadius, i que ara veuran com eixe esforç queda en dubte.

LA UNIÓ insisteix que està a favor de les energies renovables, però implantades d'una forma racional, sostenible, aprofitant zones no productives, polígons, etc. Reitera que es prioritze l'autoconsum energètic en lloc de construir grans plantes fotovoltaiques que destrossen el territori rural i que posen en perill una important superfície de terrenys agrícoles en plena producció, a més d'aniquilar la forma de vida de les persones que tenen el seu projecte vital en aquestes zones.

L'organització aposta per potenciar l'autoconsum en les teulades de les zones urbanes, en els polígons industrials, en zones degradades i en infraestructures o edificis de propietat pública en les zones demandants d'energia per a no destruir el territori rural.

La concentració d'instal·lacions fotovoltaiques en grans plantes i situades en sòl agrícola o forestal és una clara agressió al món rural. “És la mateixa cantarella de sempre. Ens volen imposar grans projectes fotovoltaics sense cap mena de racionalitat quan caldria acostar la producció energètica a les grans àrees urbanes i industrials de consum, amb l'objectiu d'evitar les pèrdues i l'impacte del transport de l'energia a grans distàncies a través de les vies d'evacuació que també afecten durant quilòmetres a zones d'activitats rurals d'interés”, assegura Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ.