Pasar al contenido principal

La cinquena edició del festival D*na consolida a Dénia com a capital gastronòmica del Mediterrani

Arranca una de les grans cites de la gastronomia mediterrània. Els pròxims dies 1 i 2 d'octubre, la localitat alacantina de Dénia acollirà la cinquena edició de D*na Festival Dénia, una trobada gastronòmica de referència organitzat per l'Ajuntament de Dénia i Turisme Comunitat Valenciana.

En 2022, D*na Festival Dénia mira cap a l'origen més que mai, reivindicant els productes i l'estil de vida mediterranis des de l'arrelament local però amb voluntat internacional, i posant en valor els nombrosos i reeixits projectes culinaris d'aquesta part del Mediterrani.

En el passeig marítim de la Marineta Cassiana de Dénia s'instal·larà una espectacular taula de 500 metres enfront de la mar, al voltant de la qual es reuniran reconeguts xefs amb estrela Michelin com Mario Sandoval, Diego Guerrero o Marcos Román, al costat de promeses de la cuina de la Comunitat Valenciana, restauradors, productors, crítics gastronòmics i aficionats a la bona taula, per a posar en valor la cultura gastronòmica d'aquesta regió, representada en la taula com a punt de trobada, aparador i espai de debat.

Durant els dies de celebració del festival s'oferiran xarrades, tallers i showcookings en directe, que compartiran protagonisme amb diferents llocs d'exposició i venda de productes situats al llarg de tot el seu recorregut.

En aquesta edició, nombrosos restaurants dianenses se sumaran també a la festa D*na oferint, durant els dies de celebració de l'esdeveniment, menús i propostes gastronòmiques D*na.

Conveni de col·laboració Turisme Comunitat Valenciana i Ajuntament de Dénia

Durant l'esdeveniment de presentació de la cinquena edició del D*na Festival Dénia s'ha presentat també la signatura del conveni de col·laboració entre Turisme Comunitat Valenciana i l'Ajuntament de Dénia, per a la posada en marxa del pla de promoció de la gastronomia de la localitat i de la Comunitat Valenciana durant 2022. Mitjançant aquest acord, la Generalitat, a través de Turisme Comunitat Valenciana, destina 200.000 euros perquè l'Ajuntament de Dénia duga a terme les actuacions que comprén el seu pla de promoció de la gastronomia local.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat aquest dimecres que “el D*na consolida a Dénia com a capital gastronòmica del Mediterrani”, al mateix temps que ha assenyalat que es tracta d'una cita gastronòmica de rellevància internacional “en construcció permanent, que s'ha afermat com a punt de trobada i gaudi, a més de ser un aparador de la cuina autòctona i un espai de debat"

Colomer ha estat acompanyat pel xef 3 estreles Michelín i comissari del festival, Quique Dacosta, i per l'alcalde del municipi, Vicent Grimalt.

Dacosta, que lidera aquesta iniciativa, ha assenyalat que “l'objectiu del D*na és mirar cap al més autòcton”, per això una de les coses que es remarcarà en aquesta edició, és promocionar “aquells projectes més locals que són reconeguts com a fórmules d'èxit, més enllà dels cuiners que compten ja amb un prestigi reconegut en l'alta cuina”, ha avançat.

Per part seua, l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, ha agraït l'aposta de Turisme Comunitat Valenciana, "que sempre ha sabut transmetre el reconeixement i confiança al municipi”; i espera “donar continuïtat a aquest projecte que ha funcionat amb tant d'èxit”, ha afegit.

El festival D*na 2022, que compta amb el segell autonòmic de L´Exquisit Mediterrani, estarà obert al públic, amb l'objectiu d'acostar la cuina a tot aquell que vulga sentir-se partícip.

La cinquena edició del festival reunirà cuiners/as, restaurants, productors, crítics i aficionats/as gastronòmics. Durant dos dies, la capital de la Marina Alta es convertirà en una gran taula de 500 metres enfront de la mar per a celebrar la riquesa de la gastronomia mediterrània, debatre sobre el seu futur i posar en valor el rebost, la creativitat i la cultura gastronòmica d'aquesta regió, representada en la taula com a punt de trobada, aparador i espai de debat.

El D*na d'enguany comptarà amb diferents espais: l'escenari principal en el qual xefs guardonats oferiran xarrades i showcookings en directe; i un segon escenari central donarà visibilitat a joves cuiners, acompanyats dels seus equips de sala, que també representen l'alta cuina i la gastronomia mediterrània i espanyola.

A més, al llarg d'aquesta trobada gastronòmica s'organitzarà una zona exclusiva de llocs de restaurants amb venda de creacions de xefs locals; una mostra de productors i artesans; debats gastronòmics així com un espai de tallers de cuina on el producte local, com l'arròs, les coques i el peix, seran els protagonistes.

El festival D*na es viurà també en nombrosos restaurants de la ciutat adherits al certamen, que durant els dies de celebració del mateix oferiran menús i propostes especials.

Finalment, assenyalar que Dénia és un de les destinacions turístiques més representatives de la Comunitat Valenciana i s'ha constituït com a destí gastronòmic per excel·lència. Els seus productes i establiments de restauració li han atorgat un nivell de qualitat, tal que en 2015 li va permetre entrar a formar part del selecte grup de ciutats creatives gastronòmiques de la Unesco.