Pasar al contenido principal

València es col·loca en les primeres posicions del reciclatge d'Espanya després de les mesures implementades per Transició Ecològica i l'Ajuntament de València

Les mesures adoptades per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, que dirigeix Mireia Mollà i l'Ajuntament de València, que presideix Joan Ribó, han permés situar a la ciutat en 2021 entre les primeres posicions de recollida separada i reciclatge d'Espanya, tant en envasos lleugers com en paper-cartó.

La consellera, al costat del vicealcalde de València, Sergi Campillo, i Xavier Balagué, gerent d'Ecoembes en la Comunitat Valènciana, ha presentat aquest matí els resultats previstos a tancament de l'any 2021 que reforcen de nou el creixement continuat en matèria de recollida i recuperació.

Segons les dades, la ciutat de València ha aconseguit la primera posició en aportació de quilos per habitant i any en la recollida separada de paper-cartó, d'entre les huit ciutats més poblades d'Espanya (més de 450.000 habitants), amb una aportació de 24,33 kg/hab per any.

De la mateixa manera, la ciutat de València ha aconseguit la primera posició en aportació per habitant i any en la recollida separada d'envasos lleugers, d'entre les setze ciutats més poblades d'Espanya (més de 255.000 habitants), amb una aportació neta de 15,32 kg/hab per any, descomptant els envasos que la gent deposita en el contenidor groc per error.

Mollà ha assenyalat que el creixement exponencial respecte a la recollida, en aquest cas d'envasos i paper-cartó,"demostra que l'activació de les mesures multinivell, multifactor i multisectorial, que s'han realitzat al llarg dels últims sis anys, caminen en la bona direcció, era necessari fer aquests salts de gegant i l'Ajuntament de València contribueix a col·locar a la Comunitat Valènciana al capdavant de la pujada en recollida separada".

Concretament, la Comunitat Valènciana suma en els últims 5 anys més d'un 37% al sistema de recollida que permet reintroduir el paper i cartó en l'economia circular i creix un 56,9% pel que fa a envasos lleugers.

El pla d'acció coordinat entre la Conselleria i l'Ajuntament de València, juntament amb Ecoembes, posa de manifest que la recollida separada en les grans ciutats, també pot realitzar-se amb efectivitat, a través de múltiples mesures i accions de foment del reciclatge.

La ciutat de València, a través de la Regidoria d'Ecologia Urbana, que dirigeix el també vicealcalde Sergi Campillo, gestiona els residus diaris de 800.000 persones censades, més una important població universitària i turística flotant.

"Estem en el camí correcte, es nota la conscienciació de la ciutadania, però encara tenim molt de marge de millora i ja estem treballant en un nou pla d'educació ambiental de residus i neteja en via pública que reforçarà aquesta labor", ha avançat Campillo.

València presentava en 2015, unes ràtios de recollida de 7,47 kg/hab per any d'envasos lleugers (a la cua de les grans ciutats) i de 11,96 kg/hab per any en paper-cartó. Pel que fa a aquests dos paràmetres, la ciutat ha duplicat l'aportació separativa en origen per al reciclatge d'aquestes fraccions en els últims anys.

En aquest temps, la ciutat ha desenvolupat un nou model mixt de recollida separada en origen, descrit en el pla integral de residus de la Comunitat Valènciana (PIRCVA2019), amb la implantació de diversos models de recollida amb punts d'aportació separativa complets per a totes les fraccions, amb la recollida porta a porta en algunes zones o tipus de residu, així com amb equips específics de separació per al centre de la ciutat, accions específiques de foment de les recollides separades en el canal de l'hostaleria, etc.

La Conselleria i l'Ajuntament han volgut donar a conéixer a aquestes dades de la ciutat de València en la setmana de Falles, on la generació de residus s'incrementa de manera notable a la ciutat, per a animar a la ciutadania a millorar les recollides separades en origen.