Pasar al contenido principal

Torreblanca es proveïrà d'aigua procedent de la dessaladora de Cabanes-Oropesa

El president de la Diputació, José Martí, ha qualificat de «molt bona notícia» que Torreblanca vaja a proveir-se pròximament d'aigua procedent de la dessaladora de Cabanes-Oropesa. Així ho ha manifestat al final de la reunió que ha mantingut en les instal·lacions d'aquesta infraestructura hídrica amb el president d'Aigües de les Conques del Mediterrani (ACUAMED), Javier Baratech; representants del Govern d'Espanya i de la Generalitat Valenciana; i les alcaldesses de Cabanes, Benicàssim, Orpesa i Torreblanca, Virgínia Martí, Susana Marqués, Araceli De Moya i Sefa Tena. També ha assistit el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, i la diputada de Medi Natural i tinent d'alcaldessa d'Oropesa, María Jiménez.

En el transcurs de la trobada, el president de Acuamed ha plantejat a les alcaldesses de Cabanes, Oropesa i Benicàssim l'adaptació dels convenis per al consum d'aigua signats en el seu moment pels seus ajuntaments amb amb la societat pública, adaptant-los a les necessitats actuals, que difereixen substancialment de les previstes en el moment en el qual van ser subscrits. Aquestes modificacions suposaran una cessió de drets de consum d'aigua d'aquests tres municipis en favor de Torreblanca, que formalitzarà el seu propi conveni.

Es tracta d'una operació que beneficiarà a totes les parts perquè Torreblanca s'assegura la disponibilitat d'aigua de qualitat i Cabanes, Oropesa i Benicàssim veuran alleujat el cost de la factura que els genera l'ús d'aigua procedent de la dessalinitzadora. Acuamed enviarà una proposta de modificació dels seus convenis a Cabanes, Oropesa i Benicàssim, a la qual aquests municipis hauran de respondre.

Futur Consorci Provincial

Martí, en referència a la visita del president de Acuamed, ha considerat «molt important» que «hagen vingut a la costa des de Madrid», destacant que «hui col·loquem la primera pedra per a una utilització molt més àmplia de les dessaladores de la província de Castelló», circumstància que ha posat en relació amb el desenvolupament del Pla Director de l'Aigua de la província de Castelló i la futura creació del Consorci Provincial de l'Aigua.

Aigua per sempre

Són accions que permetran que la província tinga assegurada «aigua de qualitat, per a tots i per sempre, sense el perill que representen els nitrats en els aqüífers de la costa quan se sotmeten a sobreexplotació. «I aigua més barata, perquè en la mesura que les dessaladores proveïsquen a més pobles, els costos als quals aquests hauran de fer front seran menors».

En termes similars s'han pronunciat el president de Acuamed, Javier Baratech, qui ha posat en relació la importància del Pla Director de l'Aigua de la província elaborat per la Diputació amb la incorporació de nous nuclis urbans al consum d'aigua dessalada.

Ignasi Garcia

El diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, ha manifestat que «davant la situació climàtica a la qual ens enfrontarem, en els pròxims anys garantir els subministraments hídrics en els nostres municipis, ha de passar per l'ús de les dessaladores i hui s'ha confirmat que el pla de la Diputació és el camí correcte, que totes les administracions, estatal, autonòmica i local, entenem que aquest és el camí que hem de seguir i, sobretot, que només podrem donar-li un bon ús amb una governança solidària en la qual s'involucren els municipis. Per això, la reunió de hui sobre la dessaladora de Cabanes amb la presència d'alcaldesses, de Acuamed i institucions generals del ministeri i conselleria, així com la Confederació, amb l'aposta de la Diputació i del seu pla director de l'aigua, és la constatació que estem seguint el camí correcte per a previndre els problemes de futur».

El desenvolupament de Torreblanca

Per part seua, l'alcaldessa de Torreblanca, Sefa Tena, ha mostrat la seua satisfacció pel pròxim acord perquè «suposarà un impuls econòmic per al desenvolupament del nostre poble, ja que necessitem tindre garantit el consum d'aigua per a poder desenvolupar el PAI del Golf i el PGOU, i no tindre problemes de subministrament en els mesos d'estiu, quan la població creix».