Pasar al contenido principal

REBOSTA, el mercat de l'UJI d'aliments de Castelló, celebra quatre activitats fins a juny

Omplir el rebost d'aliments de proximitat i de temporada, així li diuen al primer mercat de la Universitat Jaume I, REBOSTA: com a acció vinculada a l'acte de triar productes creats a les comarques de Castelló per a omplir el rebost. Amb aquesta idea, naix un mercat impulsat pel Vicerectorat d'Infraestructures i Sostenibilitat i el Vicerectorat de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, gestionat per Terrenae, que es fa un dimarts al mes en l'Àgora del centre universitari, de 10 a 14 hores.

Amb el començament de la primavera, el REBOSTA activa quatre mercats fins a juny. Entre 8 i 10 expositors per jornada es reuneixen en els porxos de l'Àgora per a acostar a la comunitat universitària, veïns del barri i resta de castellonenques que vulguen aprofitar les verdures, hortalisses, formatges i altres aliments de temporada o
transformats.

Dimarts que ve 16 d'abril els protagonistes seran els arbres fruiters: Pau Agost de Connecta Natura dedicarà un taller per a explicar les varietats tradicionals que són de Castelló, com funcionen els empelts i què s'ha de fer per a replicar-los per a un autoconsum a casa. Els tallers, activitats i tastos són d'accés lliure en horari d'11
a 12 hores.

El 30 d'abril es dedicarà una jornada sota la temàtica de Trilogia Mediterrània: l'oli, el vi i el cereal seran els protagonistes aquesta vegada. Aquest mercat, a més de les parades habituals, recopilarà totes les marques de Castelló d'Oli d'Oliva Verge Extra i de vi que vulguen participar, en una mateixa taula de tast. Amb aquesta iniciativa es crearà una fotografia actual de la diversitat i riquesa de tots dos productes.

Els últims mercats es destinaran a degustació de formatges de pastor com a aposta a la ramaderia d'extensiu (14 de maig). Com a fermall, cara a l'estiu i amb la plenitud de l'horta, com conservar vegetals, l'11 de juny  Miguel Ejarque ens mostrarà com en Boga Tasca utilitzen els excedents hortícoles per a donar-li vida als nostres sàndwitxos amb tocs adobats i fermentats.

Per a més informació sobre el REBOSTA i les seues activitats, poden visitar el lloc web oficial de la Universitat Jaume I.

En els mesos anteriors, han esdevingut quatre jornades  temàtiques més:

- Dolços tradicionals amb la Trenca com a protagonista. Es tracta del dolç més antic, més que el mateix tortell de reis. La Trenca era del forn d'Helena Guimerà, Ca Massita de Vinaròs, on la van recuperar fa quatre anys, a pesar que ja s'elaborava en la zona per les receptes compartides de manera popular. En la zona de Vinaròs es  confecciona amb ametles, sucre, ou i s'emplena amb moniato i després de contactar el projecte Tasta’l d’Ací van decidir ser tornar a elaborar la recepta i oferir al públic per a salvaguardar la riquesa i diversitat heretada i recordar la memòria gustativa tradicional.

- La DO Benicarló de Carxofa (l'única Denominació d'Origen de Castelló) va ser la protagonista en el segon mercat, on van assistir representants de l'entitat i també de Benihort, cooperativa que la cultiva i comercialitza. A  més, Anay Bueno del restaurant Cor de Carxofa va ensenyar a la comunitat universitària les diferents maneres de
cuinar aquest aliment. La majoria de vegetals dels quals es proveeix procedeixen de l'hort ecològic que cultiva el seu pare, Mariano Bueno, pioner en agricultura ecològica. Es reaferma la carxofa com a aliment sa, gastronòmic i medicinal.

- La tercera jornada es va dedicar a la taronja, cítric destacat de la zona, coneguda pel seu sabor dolç i sucós. El seu valor, les propietats nutricionals de la taronja beneficioses per a la salut; el seu sabor recentment espremuda i com combina amb altres ingredients quan s'utilitza en aliments transformats es van descobrir gràcies a Delicias Solidarias.  

- Amb el CERAI i la ONGD Pankara es va realitzar un joc d'associació, un qui és qui de les varietats tradicionals d'estiu amb tres nivells de dificultat. És un joc didàctic per a associar les llavors, amb les plantes, amb els seus fruits i les propietats. De manera paral·lela, es va realitzar un intercanvi de llavors on tots aquells interessats van poder
adquirir llavors de varietats tradicionals preservades i replicades per ONGD Pankara.