Pasar al contenido principal

Nules tindrà la primera planta fotovoltaica que combinarà plaques solars i el cultiu de cítrics

La localitat de Nules (Plana Baixa) serà pionera a la Comunitat Valenciana en posar en marxa la primera planta d’energia solar fotovoltaica sostenible, amb la qual es vol conservar l’agricultura i el manteniment del cultiu de cítrics. Està prevista la inversió d'uns 57 milions d'euros i abastarà una superfície de 4.000.000 de metres quadrats que es troben en la zona del Benicató i que afecten a cinc comunitats de reg locals: San José, San Miguel, La Soledad, San Idelfonso i El Litre.

El projecte, que es troba ja a l’espera dels permisos corresponents per part de la Generalitat Valenciana, ha viscut ja la signatura del conveni de col·laboració per al desenvolupament de la planta de regeneració d’energia a través de fonts renovables entre l’Ajuntament de Nules i l’empresa Enerhi Valencia Desarrollos y Proyectos Solares S.L.

L’ajuntament ingressarà en concepte d’ ICIO per aquesta obra 1.700.000 euros que preveu destinar a inversions, i a més hi haurà uns ingressos directes anuals d’IBI i d’IAE d’un import de 250.000 euros durant un període de 30 anys.

L’empresa es compromet també a col·laborar amb els interessos socials i ambientals de la localitat amb una aportació voluntària de 1.000 euros per megawatt instal·lat que es pagarà anualment al consistori, amb un import anual total de 93.000 euros; també es compromet a mantindre i millorar els camins rurals amb una anualitat de 35.000 euros per a que l’ajuntament puga així millorar les infraestructures agrícoles; als que hi ha que afegir 10.000 euros  per a destinar a actuacions socio-econòmiques. Amb tot, l’ajuntament rebrà uns 400.000 euros anuals per a portar a terme accions de millora del municipi.

D'altra banda, aquest projecte permetrà la creació de 44 nous llocs de treball directes i d’uns altres 20 indirectes, de manera que en la contractació d’aquest personal es prioritzarà a les persones de Nules. 

“Aquest projecte tindrà un impacte molt positiu per a la nostra població, es tracta d’una oportunitat de futur. Hem estat treballant un any en aquesta actuació per a poder aconseguir un equilibri sostenible, donat que a més d’impulsar les energies renovables en el nostre territori es va a conservar el cultiu de cítrics en la zona”, comenta l’alcalde, David García.

Des de l’empresa Enerhi el seu president, Antoni Llorens, assenyala que s’ha apostat per Nules per a dur a terme aquest projecte diferenciador  amb el qual es vol posar en funcionament una planta fotovoltaica a la vegada que es mantenen els camps en producció, “Nules es relaciona històricament amb els cítrics per la seua trajectòria i per ser l’origen de varietats, i hem volgut que fora la primera en tindre un projecte que pose en valor l’agricultura i que aposte també per les energies renovables”.

L’empresa oferirà als llauradors propietaris dels terrenys la possibilitat de vendre o llogar, i destaca que es fixaran bons preus; també invertirà en la zona protegida del jaciment del Benicató amb nous estudis arqueològics, entre d’altres actuacions. A partir de l’1 de maig Enerhi obrirà al municipi de Nules una oficina permanent que estarà ubicada al carrer Sant Francesc.