Pasar al contenido principal

L’Ajuntament de Xaló acondiciona patrimoni natural i cultural a Bèrnia amb les ajudes Leader

L’Ajuntament de Xaló va poder realitzar l’adequació i millora de l’àrea recreativa de Bèrnia amb les ajudes Leader de 2018 que van finançar fins a un 65% del projecte (50.000 euros). De fet, segons apunta l’alcalde del municipi, Joan Miquel Garcés, l’ajuda rebuda permetrà enguany una millora en el patrimoni natural i cultural del Tassolet, un espai verd de referència pels xaloners. De moment han millorat estructures tradicionals com el marge de pedra en sec i el forn de calç, a banda d’instal·lar panells de fusta a la zona del calvari. Amb aquesta iniciativa és vol facilitar l’accés a la zona i afavorir l’arribada d’un turisme sostenible i de qualitat. 

El consistori també ha presentat un nou projecte d’actuació de la xopà a la convocatòria d’ajudes d’enguany. En aquest sentit, Garcés destaca la tasca dinamitzadora del Grup d’Acció Local Rural Muntanya d’Alacant (GALRMA) pel que fa al desenvolupament rural i sostenible i anima d’altres associacions i ajuntaments a que presenten els seus projectes. 

El termini per presentar projectes a la convocatòria de subvencions i ajudes europees LEADER finalitza el  29 de juny. La dotació és d’un milió d’euros i té com a objectiu finançar a pimes i autònoms en la creació o millora d’empreses no agrícoles i d’empreses agroalimentàries, així com proporcionar ajudes a associacions sense ànim de lucre i ajuntaments per realitzar serveis bàsics i de renovació de poblacions. En aquest darrer apartat s’inclouen l’implementació d’infraestructures energètiques, l’arribada de la banda ampla als pobles, serveis públics, infraestructures recreatives i de turisme, patrimoni natural i cultural, i transformació d’edificis. 

Xaló és un municipi d’uns 2.700 habitants enclauat a l’interior de la comarca de la Marina Alta i amb una productivitat basada en el sector servicis i un xicotet sector productiu que és l’agricultura. Des del GALRMA consideren el municipi com un exemple a seguir pel que fa al paper que poden desenvolupar els ajuntaments com a agents dinamitzadors dels territoris rurals i com a nexes d’unió entre les iniciatives públiques, privades i socials. Aquest tipus de iniciatives contribueixen a la lluita contra l’abandonament de terres, el canvi climàtic i el despoblament, i afavoreixen l’empoderament de la dona als pobles, així com la recuperació de patrimoni cultural i natural. Tots ells Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que recull l’Agenda Mundial 2030 de la que formen part els 193 Estats membres de les Nacions Unides (ONU) i que té com a principal desafiament construir una societat que protegisca els drets humans, el planeta i els seus recursos naturals.

Carta del paisatge de la Pedra en Sec de la Vall de Pop

El GALRMA aglutina fins a 58 municipis de les comarques de l'Alcoià, l'Alt Vinalopó, El Comtat, La Marina Alta i la Marina Baixa. És una associació sense ànim de lucre que agrupa entitats públiques i privades dels territoris rurals amb la finalitat de desenvolupar accions en aquestes zones mitjançant el finançament del programa LEADER (Fons d'ajudes europees a projectes de desenvolupament rural innovador que s'integra en el Pla de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana). Les seues estratègies estan enfocades al creixement intel·ligent, sostenible i integrador, i a la lluita contra el despoblament I abandonament rural.

D'entre les més de 20 iniciatives tramitades en les darrers dues convocatòries del programa LEADER un total de 8 (un 40%) corresponen a projectes relacionats amb la pedra en sec. Entre les iniciatives que ja han pres forma es troba la Carta del Paisatge de la Pedra en Sec de la Vall de Pop, així com tasques de difusió d'aquesta tècnica constructiva com a recurs turístic, cultural i natural.