L'Ajuntament de València incentiva la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis residencials amb bonificacions en l'IBI i l'ICIO
L’Ajuntament de València incentivarà econòmicament l’ús d’instal·lacions fotovoltaiques “perquè la ciutadania consumisca energia neta, renovable i eficient, i, d’esta manera, s’implique en la lluita contra el canvi climàtic, disminuïsca l'emissió de gasos d’efecte hivernacle i, a més, estalvie en la factura de la llum”.
Concretament, les vivendes d’edificis residencials que instal·len plaques per obtindre electricitat a partir de radiacions solares tindran dret a una bonificació del 50% en l’Impost de Béns Immobles (IBI) durant un màxim de 10 anys fins a arribar al 20% del cost d’esta instal·lació, i en funció del valor cadastral. Estes també podran acollir-se a bonificacions del 95% sobre la quota de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) que s’abona per l’execució de sistemes per a l'aprofitament de l'energia solar, tal com ha informat hui l’alcalde Joan Ribó en donar compte de la modificació de les ordenances fiscals que la Junta de Govern Local aprovarà “en el marc d’una política que promou diferents iniciatives per combatre l’emergència climàtica que vivim”.
L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, i el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha presentat hui estes bonificacions fiscals a les instal·lacions fotovoltaiques que poden beneficiar durant 10 anys al 90% de vivendes de la ciutat.
Joan Ribó ha explicat que este acord de govern “es tracta d’un pas més en l’aposta decidida per la transició energètica”. “Volem que València forme part de l'exclusiu grup de ciutats europees pioneres en la descarbonització de la seua economia”, ha destacat, en manifestar que la voluntat municipal és “reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i convertir València en una ciutat neutra en carboni”.
“I és que la nostra ciutat està treballant de valent per complir amb els compromisos que a tots els nivells -internacional, comunitari i autonòmic- ha adquirit per promoure abans del 2050 la seua transició energètica”, ha ressaltat el primer edil que ha aprofitat la seua intervenció per a recordar que “València es va adherir ja en 2009 al Pacte de les alcaldies, la major aliança internacional de ciutats enfront de l'emergència climàtica”. “Esta adhesió comporta el compromís de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 40%, augmentar l'eficiència energètica un 27%, i promoure la producció d'energia procedent de fonts 100% renovables fins al 27% del seu consum total per a l'any 2030”, ha explicat.
“Amb el nou acord de govern, les “bonificacions verds que s’aproven demà, València que fins al moment bonificava el 50% de l’IBI durant tres anys, supera el que fan en este sentit totes les grans ciutats espanyoles. I tot que esta decisió suposa un descens dels ingressos de l’Ajuntament, advoquem per la mesura que, a més de fomentar l’eficiència energètica, potencia un sector creixent i genera ocupació estable i de qualitat, susceptible de rebre ajudes europees”, ha afegit.
Altres iniciatives
Per la seua banda, el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, que ha ressaltat “l’estalvi econòmic que suposa la instal·lació de plaques fotovoltaiques “que, a més, s’amortitzen amb l’estalvi de la factura de la llum”, ha alertat de la necessitat d'augmentar l’eficiència energètica davant la situació d’emergència climàtica en què es trobem”.
Alejandro Ramon ha parlat d’altres iniciatives municipals per promoure l’esmentada transició energètica, com ara la posada en marxa de l’Oficina de l’Energia, que ha atés a prop de 6.000 persones durant el poc més d’un any de funcionament (amb demandes de particulars, tallers, i servicis davant la pobresa energètica...). L’edil també s’ha referit a l’aprovació del Pla d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible (PACES), a la posada en marxa de les primeres comunitats energètiques al municipi de València i de les instal·lacions de fotovoltaiques adequades en edificis municipals (Punt de Ganxo, Edifici de la joventut de Campoamor, alcaldies de La Torre, El Palmar i Carpesa), així com al projecte “50/50 en les escoles” per fomentar el bon ús energètic.
Bonificacions verdes
Per la seua banda, el regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha explicat que segons “l’escenari previst”, l’Ajuntament disminuirà els ingressos en cinc milions i mig d’euros en els pròxims deu anys, “o vist d’una altra manera, inverteix cinc milions i mig d’euros per incentivar les energies renovables a la nostra ciutat”. Es calcula que “entre un terç i la meitat dels edificis de la ciutat de València tindrien autoconsum energètic en els pròxims deu anys amb l’escenari plantejat actualment”.
L’edil ha subratllat que esta bonificació beneficia fonamentalment “la classe mitjana i les classes més populars” segons un “criteri d’equitat fiscal”. Per això “hem establert uns trams de màxima bonificació que comencen en un valor cadastral que introduïx pràcticament la totalitat de les famílies de la ciutat de València i són molt menys generosos quan anem a valors cadastrals molt més alts”.