Pasar al contenido principal

La Diputació de València aprova per unanimitat l'increment de les ajudes per a municipis en risc de despoblació

El ple d'octubre de la Diputació de València ha aprovat per unanimitat l'increment de l'aportació al Fons contra la Despoblació a la província, que enguany serà d'1.653.885 euros, que sumats al 1.515.885 euros de la Generalitat superen els tres milions d'euros que es repartiran els 65 pobles valencians qualificats com en risc de despoblació.

Esta línia d'inversió és l'apèndix del Fons de Cooperació Municipal que arriba als 266 municipis de la província i també és de caràcter incondicionat, com ha explicat el responsable de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació, Ramiro Rivera, al diputat popular Juan Ramón Adsuara, qui ha considerat oportuna “una justificació de les ajudes en compliment dels objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030”.

En paraules del diputat de Desenvolupament Rural, “el més important d'estes ajudes és l'impuls de l'economia local en els municipis xicotets, i no tindria molt sentit que no foren els alcaldes i alcaldesses els que decidiren el destí de les inversions com succeïx amb el Pla d'Inversions i el Fons de Cooperació, que respecten eixa autonomia municipal”. Rivera ha destacat igualment que la novetat d'enguany és una aportació addicional de 140.000 euros per als 24 municipis de la província que no superen els 300 habitants.

D'acord amb la proposta efectuada per la delegació de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació, que incrementa un 50% les ajudes als municipis amb menys de 300 habitants, es planteja una dotació extraordinària de 7.500 euros per a cadascun dels tres municipis menors de 100 habitants: Sempere, Puebla de San Miguel i Carrícola.

A més, amb l'objectiu d'aproximar l'import total a percebre per estos xicotets municipis al dels de major població, s'incrementarà en 5.500 euros l'assignació a cadascun dels 21 municipis d'entre 101 i 300 habitants, que són Llocnou de la Corona, Estubeny, Casas Altas, Vallanca, Castellonet de la Conquesta, Torrella, Vallés, Bufali, Pinet, Aielo de Rugat, Casas Bajas, Segart, Rugat, Benagéber, Benissuera, Beniatjar, La Yesa, Terrateig, Almiserà, La Granja de la Costera i Bellús.

El Decret 182/2018 del Consell establix que per a ser inclòs en el Fons contra la Despoblació els municipis han de tindre menys de 300 habitants, aspecte que els incorpora automàticament, o bé complir diversos indicadors en matèries com a densitat de població, taxa de creixement demogràfic, taxa de creixement vegetatiu, índex d'envelliment, índex de dependència i taxa migratòria. En funció d'estos indicadors, el Fons aportarà entre 19.000 i 120.000 euros a cadascun dels ajuntaments.

Dona rural i provisió de llocs

En el marc del Dia Internacional de les Dones Rurals que es commemora este mes, també va haver-hi acord quasi unànime en el suport incondicional a estes dones a través d'una moció conjunta signada pels portaveus del PSPV, Compromís, PP, Ciutadans, La Vall ens Uneix i el diputat no adscrit. En la línia dels acords de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, els diferents grups en la Diputació reconeixen “el paper essencial de les dones per a assentar la població i lluitar contra l'envelliment als nostres pobles”, al mateix temps que reivindiquen mesures encaminades a “garantir oportunitats laborals i de conciliació i incrementar la presència de les dones en llocs de presa de decisions en l'economia del medi rural”.