Pasar al contenido principal

La Diputació de València aprova una declaració conjunta del 8M amb el focus en la dona rural

La Diputació de València ha aprovat de manera conjunta, en els vots del PP, Ens Uneix, el PSPV i Compromís, la moció en motiu del Dia Internacional de la Dona presentada per la vicepresidenta primera i responsable  d'Igualtat, Natàlia Enguix. El text posa el focus en el protagonisme imprescindible de la dona en el món rural, la promoció del
treball dels municipis en matèria d'igualtat i la penalització dels ventres de lloguer, junt en la regulació d'una indústria audiovisual lliure de violències contra les dones.

La vicepresidenta Enguix s'ha definit a si mateixa com a feminista radical perquè “només així podem afrontar el problema de la igualtat d'oportunitats, parlar d'equitat i canviar una societat en la qual la meritocràcia està basada en principis patriarcals”. Natàlia Enguix ha defensat “les mesures d'acció positiva que han permés que les dones s'incorporen als llocs de decisions en l'àmbit públic, en una societat en la qual la vàlua dels homes es pressuposa i la de les dones es qüestiona”.

En esta línia, la titular provincial d'Igualtat ha reafirmat l'obligació de la Diputació de contribuir a la “construcció d'una societat on totes les dones puguen desenvolupar-se plenament, sense barreres ni discriminació, treballant per a eliminar les desigualtats que encara patixen moltes d'elles, sobretot en els entorns rurals”. D'ací la importància del treball que realitzen els municipis per a aconseguir eixa igualtat real entre homes i dones, “tant en el sistema de  detecció precoç com en l'atenció a les víctimes, qüestions que continuarem promovent des de la Xarxa de Municipis Protegits de la Diputació”.

Per part seua, la diputada socialista Neus Garrigues ha lamentat que encara existisquen “partits polítics que no condemnen la violència masclista”. En la seua opinió, “una societat no pot ser avançada si no té com a prioritat la igualtat efectiva i acabar amb qualsevol tipus de violència contra les dones”. De la mateixa manera, la portaveu de Compromís, Dolors Gimeno, ha celebrat que “la causa feminista està més viva que mai, malgrat Vox”, i ha exigit “el compliment de totes les lleis vigents sobre el tema per a no donar ni un sol pas arrere”.

El portaveu de Vox, Sergio Pastor, ha argumentat el seu rebuig a la moció en què “les polítiques d'esquerra han fracassat, com en el cas de la llei del ‘Solo sí és sí’, i ha lamentat que “el que sembla importar és només que les dones arriben en termes numèrics, per una qüestió de quotes”. La vicepresidenta Enguix ha finalitzat el debat sense voler polemitzar i ha demanat el vot favorable a la moció del 8M, extrem que ha agraït el president de la Diputació, Vicent Mompó. En els mateixos termes s'ha resolt la moció presentada pel grup Compromís per a combatre la LGTBIfòbia, que ha sigut recolzada per tots els representants en la institució menys Vox.