Pasar al contenido principal

LA CGT denuncia la falta de formació i d'equips de protecció en els incendis dels agents mediambientals 

El col.lectiu d’agents mediambientals ha participat en l’extinció del últims incendis de Vall d’Ebo i Bejís - molts voluntàriament - malgrat el mal tracte que reben de la seua Conselleria, la qual es nega a dotar-los dels equips de protecció legalment obligatoris.

La CGT, després d’anys demanant la dotació, formació i ordenació del col.lectiu sense resultats, va denunciar en febrer de 2021 la falta d’Equips de Protecció Individual (EPIs) i formació de seguretat en incendis forestals, però la Conselleria es va negar a complir el requeriment d’Inspecció de Treball de València.

El desembre es va presentar una segona denúncia per l’incompliment de l’anterior, acompanyada de 5 denúncies més per altres incompliments de l’Avaluació de Riscos Laborals de la pròpia Generalitat: falta d’uniformes, d’emissores i de guants de treball per als de nova incorporació i falta de formació en conducció de vehicles 4x4 i de cartografía per a tot el personal (sols disposen de mapes de paper de fa més de 15 anys). Totes estes denúncies van ser interposades davant la Inspecció de Treball de València.

Dotació sols als agents de la província de València

La Conselleria d’Agricultura continua negant-se a dotar-los d’EPIs i formació sobre incendis, però sembla que estan intentant complir els requeriments de les altres denúncies presentades i ja els han comprat guants de treball, els han fet un curs (molt millorable) de conducció de 4x4 i han comprat uniformes per als nous. Però solament a la província de València, que és on s’ha presentat la denúncia. Per aquest motiu hem hagut de presentar també les mateixes denúncies a Inspecció de Treball de Castelló i d’Alacant.                                              

Un col.lectiu totalment ignorat

I és que no tenen cap instrucció on es detalle quin és el material que necessiten per a treballar, quan se’ls ha de donar o reposar ni qui és el responsable de fer-ho.

Més de la meitat dels seus vehicles són del segle passat i no tenen aire acondicionat ni ABS i alguns tenen més de 400.000 km. Malgrat això, no hi ha prou cotxes per a tots i a algunes comarques han d’anar compartint-los.

Els agents de nova incorporació tarden anys en rebre l’uniforme complet i mentres tant van utilitzant roba vella donada pels seus companys o es compren algunes prendes paregudes (de fet, els qui van entrar el juliol de 2021 només tenen l’uniforme d’hivern). Per no tenir, hi ha qui no té ni prismàtics i se’ls ha de dur de casa.

Dotats d’un mòbil oficial amb 500 Mbs/mes, qui vol cartografía per poder treballar ha d’utilitzar el seu mòbil particular i descarregar-se els programes que considere.

La Conselleria d’Agricultura fomenta el treball precari i temporal

Tot este desinterés pel funcionariat, que és el personal propi de la Generalitat, contrasta amb els 25 milions que la Conselleria ha destinat en les dues últimes campanyes a externalitzar el servei de prevenció d’incendis en VAERSA.

És curiós vore com la Conselleria obliga a l’empresa VAERSA a formar i dotar del material necessari al seu personal de prevenció d’incendis, treballadors mileuristes temporals, mentres deixa el funcionariat sense formació ni mitjans.

Este boicot als funcionaris per a que no puguen treballar correctament no és més que aplanar el camí per a una futura privatització del servei de prevenció d’incendis. Quan arribe el moment, els partits del “Botànic” probablement des de l’oposició, es queixaran d’una cosa que ells mateixa han contribuït a facilitar.