Pasar al contenido principal

Grups d'Acció Local Leader de Castelló i València impulsen l'economia circular de l'oliva al costat de les Universitats, Cooperatives i IVIA  

Conjuminar el coneixement, la investigació i la ciència al treball de camp i al territori rural per a estudiar l'aprofitament dels subproductes de la producció de l'oli d'oliva. Aquest model permet obrir oportunitats de futur al medi rural de la Comunitat Valenciana. Així es resumeix l'innovador projecte de cooperació que impulsen per primera vegada un total de set Grups d'Acció Local Leader de la Comunitat Valenciana sota el títol ‘Economia Circular de l'Oliva. Aprofitament de subproductes de la producció d'oli d'oliva’. Aquest projecte és finançat amb fons LEADER i la cooperació del Govern d'Espanya, la Generalitat Valenciana i la Unió Europea.

El president del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha explicat com a grup coordinador d'aquest projecte que “la implicació de la Universitat Politècnica de València, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries, la Universitat Cardenal Herrera CEU, juntament amb les Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana, és ja de per si mateix un aval de qualitat a la investigació i transferència que es durà a terme durant els pròxims mesos. Estem convençuts que els resultats obriran noves perspectives de futur per a vertebrar l'aprofitament dels subproductes de la producció de l'oli, com el alperujo. Alguna cosa que afavorirà a les almàsseres, però també als ramaders i veïns de l'entorn rural”.

L'aprofitament del ‘alperujo’ o ‘sansa’

Giner ha explicat que “el alperujo o sansa s'obté durant el procés de producció d'oli d'oliva i conté una mescla de polpa d'oliva, pell i oli en proporcions variables. Tenint en compte que el sector olivarer de la Comunitat Valenciana es caracteritza per una estructura productiva d'explotacions xicotetes, fragmentades i amb unitats productives geogràficament disperses, situades en zones desfavorables, la possibilitat d'acumular els subproductes derivats de la seua activitat, per a ser tractats conjuntament és molt costosa”.

Per això, la gestió dels subproductes procedents de l'elaboració de l'oli d'oliva és complicada. L'obtenció d'oli de pinyolada a partir de subproductes com el alperujo és un dels destins més habituals. No obstant això, si no s'utilitzen aquests subproductes de les indústries de l'oli per les orujeras la seua acumulació pot fer reduir la velocitat i fins i tot detindre la producció d'oli.

Així, aquest Projecte de Cooperació Leader part del coneixement d'anteriors investigacions de vies de reutilització dels subproductes de la producció de l'oli d'oliva, principalment del alperujo, com l'agrocompostatge, la biomassa o l'alimentació animal. Aquestes vies de reutilització s'orienten específicament a potenciar a més l'economia circular i l'aprofitament local de recursos, reutilitzant i reciclant els subproductes generats pel mateix sector.

Representat més del 60% del territori rural de la Comunitat

És important destacar la quantitat de territoris rurals representats en aquest projecte de cooperació, que es desenvoluparà en els territoris de set dels onze Grups d'Acció Local existents en la Comunitat Valenciana. Concretament, quatre d'ells són de la província de Castelló i tres de la província de València. Es tracta de Altmaesports Leader, Associació per al Desenvolupament de les Comarques d'Interior @DICI, Associació Palància Millars 14/20, Associació Desenvolupament Rural Túria-Calderona, Associació per al Desenvolupament Sostenible dels Municipis del Caroig, Serra Grossa i Riberes del Xúquer i la Associació Som Rurals, coordinats pel Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420.

El territori d'aquests set Grups d'Acció Local abasta fins a 220 municipis del total del territori Leader de la Comunitat Valenciana (330 municipis). Per tant, en aquest projecte de cooperació s'integra al 66,67% dels municipis Leader de la Comunitat.

Tal com mostra la següent taula, en els 220 municipis que integren el present projecte a través dels seus Grups d'Acció Local, alberga a un total de 194.731 habitants. Tenint en compte que el total d'habitants en el territori Leader de la Comunitat València és de 385.352 habitants, el projecte, la qual cosa suposa el 50,5% de la població Leader de la Comunitat.