Pasar al contenido principal

Forcall estén a llars i pimes la seua estratègia d'autoproveïment d'energia amb una comunitat energètica

Forcall, a la comarca de Els Ports, fa un pas més en la seua estratègia d'impuls de l'autoconsum d'energies renovables en el municipi amb la posada en marxa d'una comunitat energètica. L'Ajuntament castellonenc ha presentat la primera de les instal·lacions productores d'energia solar d'aquesta comunitat, que tindrà una capacitat de 34,4 kWp de potència màxima instal·lada i donarà cobertura a uns 34 usuaris -entre llars i pimes-. Estén, així, a tots a residents i empreses el model d'autoconsum que ja ha implantat amb èxit en edificis i serveis públics en els últims anys.

Per al desenvolupament d'aquest projecte compta amb el suport de Sapiens Energia -cooperativa especialitzada en el disseny, construcció i gestió de comunitats energètiques- i el finançament de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d'Economia Sostenible de la Generalitat Valenciana. L'objectiu és anar ampliant la xarxa d'autoconsum col·lectiu de la comunitat energètica amb altres instal·lacions de plaques solars, en successives fases.

L'alcalde del municipi, Santiago Pérez, detalla que “per a l'Ajuntament de Forcall és important continuar impulsant iniciatives d'estalvi energètic i instal·lacions de renovables, aposta que vam iniciar fa uns anys. Per això, es va decidir donar impuls a aquest projecte de Comunitat Energètica Local, com a palanca d'aquesta estratègia i per a anar conscienciant a tota la població de l'esforç i mesures d'eficiència i estalvi i donar impuls a les energies renovables. La creació d'aquesta comunitat possibilitarà la generació i autoconsum tant a nivell municipal com privat i, amb això, fem un pas més dins de l'economia circular i en l'objectiu de reducció d'emissions de CO₂”.

Forcall s'ha caracteritzat, en els últims anys, per ser un dels municipis pioners en la integració d'estratègies i polítiques de sostenibilitat. A més de comptar ja amb plaques solars en edificis municipals, en 2014, va posar en marxa una innovadora iniciativa en la Comunitat Valenciana, amb la creació d'una xarxa de calor de biomassa (district heating), que subministra calefacció i aigua calenta al col·legi i a la residència d'ancians de la localitat.

La comunitat energètica de renovables obri a totes les persones i pimes interessades la possibilitat de participar, de manera col·laborativa i democràtica. Aquest model d'autoconsum col·lectiu permet millorar l'eficiència, reduir els costos energètics d'edificis i equipaments públics i dels usuaris privats -amb estalvis mitjans des del primer dia d'entre el 20% i el 40%-, dinamitzar l'economia local i avançar en els objectius de descarbonització -reduint les emissions de CO₂ a l'atmosfera- i de millora del benestar i salut de les persones. Les plaques solars tenen una vida útil de més de 25 anys.

Jornades de co-disseny de la comunitat

L'Ajuntament de Forcall ha celebrat ja tres sessions d'informació i formació (centrades en el projecte de Comunitat Energètica Local, l'eficiència i estalvi d'energia en llars i pimes i en què aporta l'autoconsum) i dos de co-creació i co-disseny de la comunitat, dinamitzades per Sapiens Energia.

“La implicació de la ciutadania en el procés de co-disseny i cocreación de la comunitat energètica és clau, perquè, amb aquest model, aconseguim, de veritat, posar l'energia en mans de la gent. Cadascun dels membres de la CEL són propietaris, gestors i consumidors de l'energia que es produeix en les instal·lacions fotovoltaiques i, més enllà dels impactes econòmics i mediambientals directes, es genera un sentiment de comunitat, de pertinença, de col·laboració, sobre el qual poden promoure's altres projectes beneficiosos per a les persones i per al seu entorn”, subratlla Juan Sacri, president de Sapiens Energia.

La Comunitat Valenciana, pionera en transició energètica

Amb la posada en marxa de la seua comunitat energètica, Forcall s'uneix al grup de municipis pioners en tota Espanya a apostar per aquest model d'autoconsum col·lectiu de proximitat, considerat per la normativa europea clau per a aconseguir la transició energètica real.

La Comunitat Valenciana és líder en la implantació de comunitats d'energies (CER) a Espanya, gràcies a l'aposta de la Generalitat i dels ajuntaments pioners. El seu màxim exponent és el 'Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals' de la Conselleria d'Economia Sostenible, que planteja que tots els municipis (542) tinguen, almenys, una comunitat energètica en 2030.