Pasar al contenido principal

El president de la Diputació de Castelló planteja a la Generalitat la necessitat de redefinir els criteris d'accés al Fons de Cooperació contra la Despoblació per a evitar municipis exclosos com ara

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, s'ha reunit hui en el Palau Provincial amb l'alcalde de La Jana, Domingo Tolós, i ha recolzat la seua petició de reivindicar davant la Generalitat i l'Agència Valenciana Antidespoblament (AVANT) la redefinició dels requisits actuals que regulen la concessió de les ajudes del Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra la Despoblació. L'objectiu és que al contrari del que succeeix en l'actualitat, no queden exclosos municipis com Eslida, Artana, Ribesalbes, Suera, Tales i la mateixa La Jana. Aquesta última localitat es veu penalitzada per la reduïda extensió del seu terme municipal.

El Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra la Despoblació dels municipis de la Comunitat Valenciana té com a objectiu aconseguir els principis d'autonomia i suficiència financera previstos en la Constitució, proporcionant als municipis en risc de despoblació recursos financers suficients per a respondre a la necessitat de promoure la millora de la prestació de serveis públics.

Els beneficiaris han de complir una sèrie de requisits que estan relacionats amb l'extensió del seu terme, la comarca a la qual es pertanyen i factors poblacionals com la taxa de creixement vegetatiu, d'envelliment, de dependència o migratòria.

Martí creu que és necessari "flexibilitzar els criteris actuals" per a evitar que els municipis abans citats "queden al marge d'aquestes ajudes que s'han concebut per a generar activitat econòmica en els xicotets pobles d'interior i frenar la despoblació".