Pasar al contenido principal

El GAL Maestrat Plana Alta rep més de 40 sol·licituds per a accedir a 1,25 milions d'euros d'ajudes

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta  ha rebut més de 40 sol·licituds per a accedir als 1,25 milions d'euros que distribuirà enguany entre empreses i persones que vulguen impulsar o ampliar projectes en els 24 municipis del seu territori. La xifra final de sol·licituds està encara a costa de les que arriben físicament en paper.

Benlloch, Cabanes, Cervera, Les Coves de Vinromà, la Pobla Tornesa, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena, Sierra Engarcerán, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert són els municipis en els quals es troben les empreses que ja han sol·licitat les ajudes dels Fons Leader per a invertir enguany.

Els projectes vinculats al turisme són els que més destaquen ja que hi ha 10 sol·licituds per a realitzar inversions en cases rurals, al marge que hi ha molts altres relacionats amb aquest sector, bé a nivell de restaurants o d'activitats comercials. No obstant això, també hi ha sol·licituds d'ajudes per a impulsar projectes de lloguer de bicicletes en l'entorn rural, per a una clínica dental, per a un despatx d'advocats, per a una botiga de material de caça, per a lloguer d'autocaravanes, un centre comercial, un celler, empreses de construcció i reformes o una residència i guarderia per a animals domèstics, entre altres.

Domingo Giner, president del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta, ha assegurat que “tractarem d'ajudar a aquestes emprenedores i emprenedors perquè les seues sol·licituds puguen ser aprovades i que aqueixos 1,25 milions d'euros d'ajudes europees es puguen multiplicar finalment i ajuden a generar moltes oportunitats i llocs de treball en els municipis dels nostres municipis del Maestrat i la Plana Alta. No volem que es quede ni un euro per invertir perquè és important que facilitem que tots els que vulguen treballar i viure en el territori rural puga fer-lo”.

Ajudes corresponents als Fons Leader

Cal recordar que el GAL Maestrat Plana Alta va posar en marxa fa més d'un mes la maquinària per a concedir aquestes ajudes per 1,25 milions d'euros amb l'objectiu d'impulsar projectes empresarials i generar ocupacions en el territori rural que comprenen els 24 municipis que l'integren.

Aquestes ajudes corresponen a la convocatòria dels Fons Leader, precedents de la Unió Europea, per part de l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària (AVFGA).

Es tracta d'un programa de suport per a la realització d'operacions conforme a l'estratègia de desenvolupament local participatiu, dels grups d'acció local de la Comunitat Valenciana. Aquesta és la cinquena ronda de presentació de projectes.

Fomentar la creació d'ocupació i la diversificació econòmica

Les ajudes LEADER incloses en la present convocatòria s'emmarquen en l'operació de «Suport per al desenvolupament local de LEADER (DLP, desenvolupament local participatiu)», que contempla actuacions dirigides a fomentar la creació d'ocupació, la diversificació econòmica, la innovació, la conservació i millora mediambiental, i el desenvolupament econòmic i social del medi rural valencià.

Poden beneficiar-se d'aquestes ajudes Les persones físiques o jurídiques de caràcter privat, les agrupacions sense personalitat jurídica i les persones de dret públic de base associativa privada. També les entitats de dret públic de caràcter local o comarcal, com a ajuntaments, mancomunitats, i entitats locals menors, així com les societats o associacions de dret privat formades majoritàriament per persones de dret públic o que disposen de la majoria de drets de vot o de la capacitat efectiva de decisió. Finalment, també els grups d'Acció Local.

Un 25% més per a enguany que les ajudes aprovades per a 2021

Cal tindre en compte que, si es poguera distribuir tot el pressupost disponible entre les empreses de l'entorn del Maestrat i la Plana Alta, hi hauria un 25% més que l'any 2021 a la disposició de les empreses locals, ja que les ajudes aprovades per a 2021, van estar una mica per davall del milió d'euros.

El president del GAL Maestrat Plana Alta ha recordat que “cada vegada hi ha més persones que acudeixen a nosaltres per a impulsar projectes que creguen ocupació i consoliden població en el territori rural. Donar suport a aquestes iniciatives empresarials per part d'emprenedors dels nostres pobles és el que dona sentit al GAL Maestrat Plana Alta. De fet, el bon funcionament d'aquestes iniciatives està calant en el territori rural”.

És important indicar que les ajudes són finançades pel LEADER, la Generalitat Valenciana i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

L'activitat del GAL Maestrat Plana Alta no ha cessat en els últims anys amb l'objectiu de ser un aliat de la inversió en el territori i de la generació de noves oportunitats econòmiques i d'ocupació. “Si el nostre objectiu ha sigut sempre estar al costat dels emprenedors i dels xicotets empresaris del món rural per a ajudar-los a impulsar projectes que generen oportunitats en el nostre entorn, ara mateix és especialment important”, ha assegurat el president del GAL Maestrat Plana Alta.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 17 entitats

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.


Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, Associació d´empresaris i comerciants l'Arc Romà de Cabanes-La Ribera) i Connecta Natura.

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.