Pasar al contenido principal

El GAL Maestrat Plana Alta aprova una inversió de quasi un milió d'euros per a impulsar 18 empreses en el seu territori

La Junta Directiva del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta ha aprovat una proposta per a subvencionar amb quasi un milió d'euros en ajudes a 18 empreses que volen ampliar o posar en marxa nous negocis en el seu territori. Aquest acord, que beneficia a projectes de 12 municipis inclosos en el GAL, ha de ser encara ratificat per la Generalitat Valenciana.

Més de la meitat dels projectes aprovats estan vinculats al turisme, bé amb idea d'obrir o ampliar allotjaments de tipus rural, bé per a generar ocupacions i oportunitats amb empreses de restauració. La resta són sol·licituds de pimes o emprenedores i emprenedors que han impulsat o pretendre posar en marxa empreses de servei de tota mena, cada vegada més habituals en el territori rural en augmentar les oportunitats i les ajudes.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha assegurat que “hem aprovat ajudes a una de cada tres propostes presentades perquè hi havia una alta demanda de subvencions, moltes d'elles molt interessants i amb molt de potencial tant per a generar oportunitats econòmiques en el territori, com per a la creació de llocs de treball en els nostres municipis. És una grandíssima notícia de cara a la nostra estratègia de contribuir a millorar la qualitat de vida a les nostres comarques i combatre la despoblació”.

Aquestes ajudes ascendeixen a un total de 967.177 euros, encaminades a garantir una inversió de més d'1.740.000 euros. Els projectes seleccionats, que corresponen a la convocatòria de 2021, hauran d'estar executats i finalitzats abans que finalitze 2023. Cal tindre en compte que des del GAL s'estava treballant des de setembre de 2021 per a fer trasllat a Conselleria de la proposta de resolució de la convocatòria de les Ajudes Leader de l'any passat.

Giner ha explicat que “donar suport a aquestes iniciatives empresarials per part d'emprenedors dels nostres pobles és el que dona sentit al GAL Maestrat Plana Alta. De fet, el bon funcionament d'aquestes iniciatives està calant en el territori rural i cada vegada són més les persones que sol·liciten aquestes ajudes”.

Cal recordar que des del mes d'agost el Grup d'Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta Leader 1420, format per 24 ajuntaments i 16 entitats privades, ha estat treballant en l'assessorament tècnic d'emprenedors i empresaris perquè un milió d'euros de dotació pressupostària s'invertisquen en aquest territori rural de l'interior de la província de Castelló.

És important indicar que les ajudes estan finançades pel LEADER, la Generalitat Valenciana i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

L'activitat del GAL Maestrat Plana Alta no ha cessat en els últims anys amb l'objectiu de ser un aliat de la inversió en el territori i de la generació de noves oportunitats econòmiques i d'ocupació. Fins a hui, des del GAL s'ha emés un import total d'1.393.785,78€ en propostes de pagament a expedients subvencionats en les diferents convocatòries LEADER celebrades en els exercicis de 2018, 2019 i 2020.

“Si el nostre objectiu ha sigut sempre estar al costat dels emprenedors i dels xicotets empresaris del món rural per a ajudar-los a impulsar projectes que generen oportunitats en el nostre entorn, ara mateix és especialment important”, ha assegurat el president del GAL Maestrat Plana Alta.

Cal assenyalar que, del milió d'euros de dotació pressupostària Leader per a l'àmbit del GAL Maestrat Plana Alta, un total de quasi 76.000 pràcticament es corresponen a l'anualitat de 2021, una mica més de 710.000 euros per a l'anualitat 2022 i 181.687,03 euros per a 2023.

Aprovades ajudes per a 62 projectes els tres últims anys

Cal tindre en compte que en aquests tres últims exercicis completats es van aprovar ajudes per a 62 projectes de diferents àmbits empresarials, però el més significatiu és que dels quals finalment ja s'han executat entre 2018 i 2019, 19 corresponen a empreses de nova creació que, segurament, no s'haurien dut a terme de no disposar d'ajudes per al seu impuls inicial.

Així, en la convocatòria de 2018 es van concedir subvencions a un total de 20 projectes amb un total de 679.213,43 € en ajudes Leader. D'aquests projectes s'han executat 14, dels quals cinc projectes són de millora en empreses no agrícoles i els altres corresponen a projectes de creació de nova empresa.

Quant a la convocatòria de 2019, es va concedir una subvenció a un total de 21 projectes, amb un total de 977.312,23 € en ajudes Leader, tots ells de promotors privats a excepció d'un projecte presentat per un ajuntament. D'aquests 21 projectes s'han executat 13, dels quals quatre són projectes de millora en empreses no agrícoles, un projecte d'un ajuntament i els altres 8 corresponen a projectes de creació de nova empresa.

Respecte a la convocatòria aprovada en 2020, en total es van aprovar 21 projectes, amb una ajuda de 890.557,88€ en total, dels quals s'estan executat 19 actualment. Es tracta d'actuacions promogudes per un ajuntament, altres 16 corresponents a creacions d'empreses i dues més per a millores en empreses.

El GAL Maestrat Plana Alta ha dut a terme un intens treball d'assessorament tècnic i informació a totes les empreses i emprenedors interessat per a no deixar perdre ni una oportunitat per al territori.

El Grup d'Acció Local és un important vertebrador de noves oportunitats en el medi rural de la província i manté la seua intensa activitat modificant rutines de treball i adaptant-les a les exigències preventives del Covid-19.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 16 entitats

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.


Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 16 entitats: La Va unir de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, i Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera).


Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.