Pasar al contenido principal

El Degusta Taronja clausura demà la jornada gastronòmica del cítric amb cuina i tallers sensorials a la Fadrell

Pintar l'olor de la taronja i dibuixar els records del suc, és una de les propostes que Laura Franch, il·lustradora i biòloga ha preparat per a l'última jornada del Degusta Taronja de Castelló d'aquesta temporada. Les cuines sortiran dels restaurants i s'aproparan a la Fadrell com a locals compromesos amb el cítric local. Demà diumenge 24, algunes de les ments darrere de les propostes gastronòmiques, intercanviaran opinions i ens mostraran les receptes creades per a fomentar la taronja de Castelló.

La cita dinamitzarà la Fira de la Taronja i totes les persones interessades podran realitzar els tallers i les degustacions de forma lliure. Una de les novetats més esperades és el reconeixement dels tres locals més compromesos amb la iniciativa, els quals rebran una figura creada en exclusiva per a l'ocasió de l'artista Inga Burina. Paral·lelament a les activitats de la cuina, el taller més singular funcionarà de forma ininterrompuda. Està preparat i pensat per a activar l'actitud lúdica, l'experimentació i gaudir de persones de totes les edats entorn de la taronja. Laura Franch proposa un taller sensorial per "captar amb el tacte i l'olfacte les sensacions que ens produeix el contacte amb el producte". Les participants pintaran olors, textures, o "també una imatge del record, quan l'àvia
preparava suc de taronja quan érem menudes." L'objectiu és valorar les nostres experiències entorn de la taronja.

L'altra proposta de taller continua respectant l'ànima curiosa i 'juganera', amb el propòsit d'aprendre sobre les diferents varietats de taronges cultivades a la província, amb algunes curiositats històriques, noves varietats i els reptes als quals s'enfronten les agricultores i agricultors amb les plagues pròpies del cultiu. "Sembla molt per un momentet al matí de diumenge, però per fer tot això de manera senzilla i divertida he creat el joc de taula (que a la
jornada podrem gaudir a terra en format gegant) de la taronja, per a qualsevol edat". Laura invita a descobrir i provar el diumenge 24 d'abril a la Plaça Fadrell de Castelló de 10h a 13h.

"Com a filla i neta d'agricultors i tècnics agrícoles, regadors, i treballadores del camp ha suposat un repensar i tornar a valorar a aquells que ens han donat i ens donen menjar cada dia, tenint cura de la nostra terra per recollir els millors productes". Per tot això, recorda que aquesta oportunitat és única, "gràcies a Terrenae per reptar-me a crear noves vivències relacionades amb la taronja per valorar tant aquest producte, com a les persones que fan possible que arribe a les nostres cases”.

Aquesta jornada és la clausura d’un cicle d’activitats creades amb la col·laboració del projecte agroecològic de Terrenae. Una iniciativa que ha tingut èxit i “reforça l’associació entre productores de la Fira de la Taronja i els locals de restauració I consumidors per potenciar els el consum local”, assegura el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

Per acabar, Absentia Cóctel Bar realitzará la seua proposta del Degusta, una aplicació del cítric a les begudes. Com a representants de la part líquida i també de la versatilitat del fruit emblemàtic de la ciutat de Castelló, oferirán una demostració amb posterior degustació.