Pasar al contenido principal

El 20 de setembre serà la segona edició del Dia Mundial de la Paella amb moltes novetats

La segona edició del Dia Mundial de la Paella (World Paella Day), en la qual sumen esforços la Generalitat a través de Turisme Comunitat Valenciana, l'Ajuntament de València, Diputació de València o la Federació Empresarial d'Hostaleria, entre d’altres, se celebra enguany el 20 de setembre amb la intenció de superar l'impacte mediàtic de l'any passat que es va estimar en més de 5 milions d'euros. 

Els actes centrals del programa d'enguany tindran lloc novament a la ciutat de València -amb una demostració gastronòmica-'showcooking' de paelles i arrossos de tota la geografia valenciana-, però també se centraran en la promoció internacional i els canals socials de promoció turística.

Turisme Comunitat Valenciana participa en la taula de personal expert per a la protecció de la paella com a Patrimoni Cultural Immaterial Mundial de la Unesco, promoguda per l'Ajuntament de València. En concret, el programa de promoció de WPD 2019, té, entre les accions destacades, l'esdeveniment central en la Plaça de l'ajuntament de València i diversos esdeveniments nacionals i internacionals.

Amb la lectura d'una declaració institucional a càrrec de totes les entitats públiques i privades participants, donarà inici el programa d'actes dirigit a la ciutadania i als mitjans de comunicació, amb demostracions i degustacions culinàries, música en directe i animacions audiovisuals, per a reivindicar i difondre el valor de la paella com a element identitari de referència internacional.

Turisme CV ha programat un 'showcooking' de promoció turística amb la paella, i diferents formes d'elaborar l'arròs, com a protagonista. S'exhibiran 14 paelles i arrossos, plats realitzats simultàniament per prestigiosos cuiners arribats de València, Alacant i Castelló. El CdT de València se sumarà també a aquesta celebració amb l'alumnat d'hostaleria i turisme que, sota la direcció del mestre arrosser Juan Carlos Galbis, elaboraran una de les paelles tradicionals i realitzarà pràctiques al costat de la resta de cuiners participants.

D'altra banda, amb caràcter previ a l'inici del programa d'activitats en la plaça, Turisme CV ha programat un esdeveniment cultural en el Teatre Rialto, una taula redona que pren el títol de l'obra teatral de Juan Montañés (Xipell), 'El Concili de l'Arròs', basada en una proposició debatuda en Les Corts l'any 1987, amb la qual es pretén convidar al debat i la reflexió sobre la paella com a element cultural i identitari i el valor de la seua preservació i promoció.

A més d'aquesta celebració central, altres ciutats espanyoles i de tot el planeta se sumaran a la celebració per a promocionar la gastronomia valenciana a tot el món, comptant amb la col·laboració de Turespaña, així com amb la implicació en les celebracions d'empreses i professionals valencians ambaixadors de la seua cuina en l'exterior.

Així, se celebrarà el Dia Mundial de la Paella en diferents ciutats entre les quals destaquen Nova York i Tòquio passant per Londres, Milà, Rotterdam, París, Moscou o Zurich realitzaran accions dirigides al públic i a mitjans de comunicació amb degustacions de paella i Quito, en el marc de la celebració de la Festa de la Verema, organitzarà un concurs de paella.

Així mateix, es durà a terme una intensa campanya 'online 'de promoció de València i la Comunitat Valenciana com a destinació turística gastronòmica. En aquest sentit, s'ha elaborat un manual de participació per a la difusió de la marca pròpia del World Paella Day i l'etiqueta #WorldPaellaDay, amb la finalitat de compartir informació en temps real de la celebració de l'esdeveniment a tot el món, que es podrà seguir en la pantalla gegant que s'instal·larà en la Plaça de l'Ajuntament.

A més, Singapur realitzarà una acció específica de promoció 'online' i a Lisboa, en col·laboració amb Turisme CV, s'ha programat una campanya en Facebook per a promocionar durant una setmana la gastronomia de la Comunitat Valenciana de forma monogràfica.

També a Lisboa, i impulsat per Turisme CV i Conhostur, es realitzarà una promoció gastronòmica que tindrà com a eix la paella dirigida a prescriptores, agents i mitjans de comunicació de la ciutat de Cascais.

En l'àmbit nacional, cal destacar les campanyes especials de promoció dels restaurants valencians que es duran a terme en l'Aeroport de València, l'estació de l'AVE Joaquín Sorolla o en l'Estació d'Atocha, així com la participació d'entitats esportives de rellevància i altres agents socials.

Està previst també la participació de restaurants de la ciutat de València a través de l'acció "Comparteix la paella", impulsada per Conhostur, que oferiran en les seues cartes una promoció especial del plat.

També, amb el portal Atrapalo es treballarà per a promocionar en els seus canals a València i la Comunitat Valenciana com a destinació gastronòmica als restaurants que ofereixen menús especials amb motiu del World Paella Day, amb un concurs especial que tindrà com a premi una visita a València.

Turisme Comunitat Valenciana, a través de les oficines de la Xarxa Tourist Info, difondrà el manual de participació en la celebració del WPD2019 entre les destinacions turístiques per a convidar-los a sumar-se a la celebració. En concret L'Alfàs del Pi ha confirmat ja la seua participació mitjançant una acció dirigida a les diferents comunitats internacionals de residents (el 52% de la seua població, que inclou 104 nacionalitats) en un concurs de paella organitzat per les regidories de Turisme i Residents.