Una aplicació contribuïx a identificar els canvis en la flora valenciana ocasionats pel calfament global
La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, a través del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF), juntament amb el Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE), ha presentat una aplicació que contribuïx a identificar els canvis en la flora valenciana ocasionats a conseqüència del calfament global.
L’app Bioclima ha sigut desenvolupada per la Generalitat i el CIDE per a estudiar la resposta dels ecosistemes a les variacions climàtiques dins del context de la Xarxa Bioclima per al seguiment de l’impacte del canvi climàtic en la biodiversitat.
La presentació d’esta aplicació per a dispositius mòbils s’ha dut a terme en una jornada en la qual ha predominat el fet de bastir ponts i crear sinergies entre la generació de coneixement i la presa de decisions, la qual cosa facilitarà també la vinculació de les persones amb el seu entorn com a motor de sostenibilitat.
La nova aplicació facilitarà la presa de dades de la fenologia (període de floració, pèrdua de fulles, etc.) que s’emmagatzemen i estan accessibles en el Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana, perquè científics i persones interessades hi puguen contribuir i observar els canvis registrats per la Xarxa Bioclima.
Xarxa Bioclima
L’objectiu principal de la Xarxa Bioclima és estudiar la resposta de la biodiversitat enfront del canvi climàtic en diversos ecosistemes terrestres típics del territori valencià.
Durant la jornada de presentació, titulada ‘Coneixement públic al servici de la protecció del medi ambient’, s’han presentat els avanços de la xarxa de seguiment, així com l’evolució de la biodiversitat, rellevant sobretot en un context climàtic com l’actual.
Es tracta de previndre i fer front als reptes reals, com ara el canvi de composició d’espècies en diferents hàbitats típics valencians i sobre com canvia el ritme de les plantes, la vegetació i la fenologia, entre altres.
El projecte compta amb una xarxa de parcel·les d’observació permanent (punts de mostreig amb coordenades geogràfiques fixes) situades als parcs naturals de la Comunitat Valenciana.
La Xarxa facilita dades molt importants per a aconseguir els objectius de l’Estratègia de biodiversitat de la Comunitat Valenciana 2030 i del Pla estratègic estatal del patrimoni natural i de la biodiversitat a 2030.