Pasar al contenido principal

L'Ajuntament de Sant Jordi, pioner a la província de Castelló a contractar seguretat privada per a evitar robatoris en els camps

La decisió de l'Ajuntament de Sant Jordi de contractar seguretat privada per a ajudar a evitar els robatoris en els camps és pionera en l'àmbit de la província de Castelló. Cap municipi havia adoptat abans una decisió similar a la que ha assumit l'alcalde, Iván Sánchez Cifre, per a col·laborar amb la Guàrdia Civil en la prevenció dels robatoris de garrofes que estan començant a produir-se en plena campanya.

Iván Sánchez Cifre ha incidit en què “la seguretat és una cosa fonamental per a garantir la qualitat de vida en qualsevol poble, el que succeeix és que en els de l'interior estem en desavantatge perquè solem tindre termes municipals molt grans, amb explotacions agrícoles molt disseminades i amb les forces de seguretat a més distància que en les poblacions costaneres. Per això he decidit reforçar el treball del nostre guarda rural amb la contractació d'una empresa de seguretat privada mentre siga necessari”.

L'alcalde va anunciar aquesta mesura durant la reunió que ha mantingut aquesta setmana amb representants del Consell Agrari de Sant Jordi, el grup ROCA de la Guàrdia Civil i de la Societat de Caçadors per a col·laborar entre tots per a controlar millor el territori i previndre els robatoris.

Iván Sánchez Cifre va informar que el treball del guarda rural del poble s'ha reforçat amb la contractació d'un vigilant de seguretat privada durant el temps que siga necessari per a combatre l'augment dels robatoris. També ha buscat sinergies amb l'Ajuntament de Vinaròs, a més d'oferir la seua màxima col·laboració als representants de la Guàrdia Civil, que també estan fent un esforç especial per a evitar pèrdues econòmiques als productors de garrofes del pobre, un cultiu que en els últims anys ha guanyat en valor en pujar els preus en el mercat nacional.

L'alcalde de Sant Jordi, Iván Sánchez Cifre, ha demanat “la màxima col·laboració de veïns i agricultors per a evitar aquesta onada de robatoris que perjudica moltes famílies del poble”. A més, també ha volgut “agrair a la Societat de Caçadors la seua aportació amb un vehicle per a poder patrullar millor els terrenys agrícoles de tot el nostre terme municipal”.

El guarda rural està plenament dedicat a la vigilància

Cal recordar que l'alcalde de Sant Jordi ja va decidir la setmana passada intensificar el treball de vigilància en tot el terme municipal per a ajudar a evitar els robatoris de garrofes en les finques del poble. De fet, l'alcalde, Iván Sánchez Cifre, ja va posar llavors a disposició tot l'horari del guarda rural perquè el dedique a les labors de vigilància.

Aquest treball ja ha començat a donar resultats, ja que l'alcalde va estar personalment en la primera detenció amb el grup ROCA de la Guàrdia Civil, que s'encarrega especialment de la seguretat en l'àmbit rural, i amb la propietària d'una finca en la qual havien entrat a robar garrofes. Es tracta d'un problema cada vegada més greu i que l'alcalde de Sant Jordi vol ajudar a atallar ara que ha començat la temporada de recollida de garrofes.

Ja des de l'any passat, l'Ajuntament de Sant Jordi està col·laborant intensament per a combatre l'augment que s'ha produït de robatoris de garrofes als productors del municipi. En col·laboració amb la Societat de Caçadors i juntament amb el guarda rural, l'any passat es van poder fer moltes confiscacions d'aquest producte, que ja des de l'any passat es va disparar de preu per la crisi i la falta de producció davant l'augment de la demanda.

Iván Sánchez Cifre ha explicat que “estem fent un treball conjunt per a tractar de minimitzar el perjudici econòmic que estan patint els productors. Hem posat a la disposició dels veïns tots els mitjans dels quals disposem per a tractar d'evitar que es produïsquen més robatoris i localitzar als lladres”.

El preu s'ha multiplicat els últims anys

Cal tindre en compte que enguany hi ha més robatoris de collites de garrofa a causa de l'increment del preu que el quilo d'aquesta fruita seca experimenta en els últims anys. Un valor en alça que fa que aquests robatoris siguen més greus per a alguns veïns, que veuen en la collita un alleujament econòmic.

En aquesta campanya, el preu del quilo de garrofa podria arribar a aconseguir un preu d'entre 80 i 90 cèntims el quilo, després que l'any passat oscil·lara entre els 70 i 75 cèntims, encara que segons les varietats va ser més alt, ja que el noranta per cent del valor de la garrofa el marca la qualitat de la llavor. Un preu considerablement alt en tractar-se d'un cultiu fàcil de recol·lectar i amb baines d'una grandària gran.

La garrofa ha multiplicat per quatre el preu respecte a fa a penes uns pocs anys, per la qual cosa fins i tot s'han esgotat els plançons en els vivers a la calor d'una demanda inusual en la qual influeixen diversos factors, principalment l'increment de la demanda. Aquest augment de la demanda de garrofa per part de la indústria alimentària i cosmètica està darrere d'un augment de preus que coincideix, a més, amb un any en què l'oferta d'altres països productors ha descendit de manera notable.