Pasar al contenido principal

LA UNIÓ i diverses associacions de defensa del territori convoquen una manifestació el 20 de maig a Castelló per un món rural viu

LA UNIÓ Llauradora i Ramadera, les associacions, Junts per la Terra de la Vall d’Alba, Associació Nostra Terra, No a la Mat comarques de Castelló, Per una ubicació racional de les renovables, El futur és avui i associacions de les Useres, Vilafamés y Cabanes, convoquen una manifestació dissabte que ve 20 de maig a Castelló per a mostrar el seu rebuig als projectes de plantes fotovoltaiques previstos en algunes comarques castellonenques i per a reclamar un món rural viu.

La manifestació partirà a les 11 hores des de la plaça de la Independència i transcorrerà pels carrers Saragossa, avinguda Rei en Jaume, plaça Clavé, carrer Sant Lluís, fins a arribar a la plaça María Agustina, davant la seu de la Subdelegació del Govern en la Comunitat Valenciana.

Els convocants rebutgen la instal·lació d'aquests grans projectes en termes municipals de la Plana Alta i l'Alcalatén perquè provocaran un impacte irreparable a curt termini en el sector socioeconòmic i mediambiental. “Es posa en perill una important superfície de terrenys agrícoles en plena producció, granges i moltes altres activitats com per exemple cellers, turisme rural, restauració, masos i el paisatge. La construcció de tots aquests projectes és una agressió sense precedents en el territori, per a totes les persones que vivim en aquest”, assenyalen les entitats convocants.

Entre els últims projectes anunciats i sotmesos a informació pública està la construcció d'una planta fotovoltaica i la seua estructura d'evacuació que afectarà els termes municipals de Cabanes, la Pobla Tornesa, Vilafamés, la Vall d'Alba, Costur, l'Alcora, Onda i Castelló de la Plana; amb una planta a Vilafamés-Cabanes de 555.548 panells solars. També hi ha un altre projecte de construcció en els termes municipals de les Useres, Vilafamés, Costur, l'Alcora, Onda i Betxí; amb una planta a les Useres amb 303.520 panells solars. Tots aquests projectes, sumats als de la MAT, Magda i H2MED a les comarques de Castelló, provocaran la desaparició d'una bona part de l'activitat agroramadera i altres activitats de les nostres zones d'interior.

Aquestes entitats assenyalen que estan a favor de l'energia renovable per a frenar el canvi climàtic, però no d'aquesta manera i es qüestionen el colonialisme energètic de les zones urbanes enfront de l'interior. “No es poden destrossar els projectes de vida de les persones de l'interior de Castelló perquè les zones més poblades tinguen llum, el model energètic ha de créixer primer des de les ciutats, potenciant l'autoconsum i aprofitant polígons industrials, àrees periurbanes degradades, edificis públics, en lloc de destrossar el territori rural com si fora un formatge gruyere”, afirmen les associacions que convoquen la manifestació.

LA UNIÓ i totes les entitats demanen que es reconsideren aquests projectes d'energia fotovoltaica i exigeixen un nou plantejament tant en la ubicació com en l'extensió en el nombre d'hectàrees i que obligatòriament estiguen sotmeses a criteris tècnics que garantisquen i vetlen pel bé general i no per interessos econòmics particulars. Ha de realitzar-se una anàlisi ambiental i paisatgística conjunt de totes les centrals fotovoltaiques de tramitació autonòmica i també de la central fotovoltaica de tramitació estatal que es projecten en el mateix entorn.