Pasar al contenido principal

LA UNIÓ i algunes associacions mostren la seua oposició a les noves macroplantes fotovoltaiques de les comarques de Castelló

LA UNIÓ Llauradora i les associacions Junts per la Terra i Nostra Terra mostren el seu rebuig i oposició a les macroplantes fotovoltaiques que es volen construir en algunes comarques de Castelló i que posen en perill una important superfície de terrenys agrícoles en plena producció i també granges. La construcció de tots aquests macroprojectes són una agressió sense precedents al territori, per a totes les persones que hi viuen al mateix i que han triat l'agricultura i la ramaderia com a mitjà de vida i també per a activitats com ara cellers, turisme rural o restauració, entre altres.

Entre els darrers projectes anunciats i sotmesos a informació pública està la construcció d'una planta fotovoltaica i la seua estructura d’evacuació que afectarà als termes municipals de Les Useres, Vilafamés, Costur, Alcora, Onda i Betxí; amb una planta a Les Useres amb 303.520 panells solars.  

També hi ha altre projecte de construcció d'altra planta fotovoltaica i estructura d’evacuació que afectarà als termes municipals de Cabanes, la Pobla Tornesa, Vilafamés, Vall d’Alba, Costur, Alcora, Onda i Castelló de la Plana; amb una planta a Vilafamés-Cabanes de 555.548 panells solars.

En els projectes de la MAT, la Magda i H2MED a la província de Castelló se planteja la construcció de megaparcs fotovoltaics, de centenars d'hectàrees cadascun, que provocaran la desaparició d'una bona part de l'activitat agroramadera de les zones d'interior. 

LA UNIÓ està a favor de l'energia renovable, però no d'aquesta manera, i dona suport, se suma i col·labora amb totes les iniciatives ciutadanes que rebutgen aquest tipus de grans projectes creats la majoria per grans fons d'inversió i que especulen amb el sòl agrícola, com és el cas ara de l’associació Junts per la Terra, Associació Nostra Terra, la que es crearà a Les Useres o les que es puguen originar a altres pobles.

Este passat dimecres ja va celebrar LA UNIÓ, junt a altres associacions com Junts per la Terra o Associació Nostra Terra una xarrada informativa a la Vall d'Alba (Plana Alta), per a conèixer tots aquests macroprojectes i la resposta als mateixos que va tindre una assistència multitudinària, prova de la contestació social que hi ha a les zones afectades.

L'organització agrària, arrelada al territori, demana la màxima unitat social contra tots aquests projectes especuladors i expoliadors del mitjà de vida de moltes famílies. Per això recolzarà totes les al·legacions generals que es presenten tant des dels ajuntaments afectats com també de les diverses entitats que lluiten per la defensa del territori. 

"No es poden arrasar oliveres centenàries i milers d'ametlers en plena producció ni tampoc la ramaderia extensiva que tindria menys pastures o més dificultats per a les granges de porcí i que, juntament amb les produccions de pedra en sec, són la base d'un paisatge i de l'identitat cultural i social de molts dels nostres pobles, a més d'un motor econòmic i de fixació de la població. El valor paisagístic que generen les explotacions agràries, el model de producció familiar de productes de qualitat i pròximitat que proporciona el sector agroalimentari d'aquestes zones és vital i incalculable", assenyala Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ.  

En aquest sentit Peris indica que "s'ha d'acabar amb el colonialisme de l'interior per part de la costa, no es poden destrossar els projectes de vida de les persones de l'interior de Castelló per a que les zones més poblades tinguen llum. El model energètic hauria de crèixer primer des de les ciutats i en terrenys afectats pel boom immobiliari o en les teulades de les indústries. Així no es poden fer les coses, sempre contra el món rural i els seus habitants".

El secretari general de LA UNIÓ assenyala que els habitants del món rural i les persones llauradores i ramaderes estem units davant aquest expoli al territori que es vol fer i anuncia que "estem disposats a fer front a tots aquests gegants".