La Generalitat destina 16 milions d’euros a la millora de les instal·lacions de l’estació depuradora de la Vila Joiosa
La Generalitat destinarà un total de 16 milions d’euros a la millora de les instal·lacions de l’EDAR de la Vila Joiosa en una actuació integral amb tres grans projectes que busquen no només fer més eficient esta infraestructura, sinó solucionar alguns problemes existents en la instal·lació.
Així ho ha confirmat el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, este dijous, en la seua visita al municipi. Mitjançant el primer projecte, “s’aconseguirà aigua reutilitzada de qualitat i s’eliminaran els problemes d’olors”, ha matisat Martínez Mus. El titular d’Infraestructures i Medi Ambient ha afegit que, a més, “es millorarà el tractament de l’aigua amb el filtratge per a evitar l’acumulació d’organismes vius, bacteris o algues”.
El segon pla implica la reforma de les estacions de bombament i impulsions d’aigües residuals del municipi de la Vila Joiosa fins a l’EDAR, i implica “la renovació de les conduccions, que són en general canonades de fibrociment, i la reparació de les estacions de bombament que estan deteriorades”, ha explicat el conseller.
En el mateix pla està prevista la construcció d’un tanc de tempestes o anti DSU, “per a evitar descàrregues contaminants del sistema de sanejament en la desembocadura del riu Amadorio quan plou”, ha assegurat Martínez Mus.
A més, segons ha explicat el conseller, “l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR) ja treballa en la licitació de la redacció del projecte de construcció”.
Finalment, està previst millorar el funcionament del sistema de transport d’aigua en l’estació de bombament Galandú, que està situada en una zona a on hi ha instal·lacions sanitàries i vivendes.
D’altra banda, el conseller de Medi Ambient ha anunciat la renovació del conveni de la Càtedra d’Economia Blava (Càtedra Interuniversitària d’Economia Blava i Promoció del Sector Marítim Recreatiu) de la Universitat Miguel Hernández.
Així, a través d’esta càtedra, “es duran a terme activitats formatives, de difusió i d’investigació relacionades amb l’activitat del sector maritimorecreatiu davall els principis de l’economia sostenible”, ha remarcat el conseller.
Entre les activitats de formació destaca la concessió de beques i ajudes, la impartició de cursos monogràfics, seminaris, tallers i conferències d’extensió universitària sobre aspectes relacionats amb l’economia del sector marítim, la seua regulació i les seues condicions ambientals i naturals.
Martínez Mus ha volgut valorar les possibilitats de l’economia blava i d’un sistema “que conjuga a la perfecció la protecció del territori amb el desenrotllament econòmic”. En este sentit, el conseller ha remarcat que el port de la Vila Joiosa és un referent i que es treballarà junt amb el consistori en un pla que, entre altres coses, millorarà els accessos.