Pasar al contenido principal

La Diputació de Castelló aprova la línia d’ajudes per a la creació i manteniment d’insectaris per al control del cotonet

La Junta de Govern de la Diputació de Castelló ha aprovat una línia de subvencions per valor de 100.000 euros (xifra que duplica la de l’exercici de 2020 que va ser de 50.000 euros) per a la creació i manteniment d’insectaris col·laboradors per al control del Planococcus Citri, conegut de forma comuna com el cotonet. Aquesta iniciativa es desenvolupa a través de l’àrea d’Acció contra el Despoblament i Desenvolupament Rural que dirigeix el diputat provincial Santi Pérez en el marc del Pla Estratègic de Subvencions de la Diputació de Castelló per a 2020-2022.

Pérez destaca que la Diputació de Castelló "està al costat dels nostres agricultors i, per això, els donarem tot el suport i ajuda que estiga en les nostres mans per a superar els problemes que ocasiona el cotonet». Cal destacar que, segons dades de la Generalitat Valenciana, l'afecció del cotonet als camps de la província de Castelló s’ha vist reduïda (un 29,5% en la Plana Baixa i un 8% en la Plana Alta), precisament, gràcies a la solta dels insectes que es crien en aquests insectaris.

La concessió d’aquestes ajudes, en règim de concurrència competitiva, té com a objectiu sufragar el cost de xicotetes obres d’adaptació de les instal·lacions o el manteniment, creació o posada en marxa d’insectaris col·laboradors de cria d’enemics naturals en cooperatives agroalimentàries que operen en el sector citrícola, realitzats durant l’exercici 2022.

Podran beneficiar-se d’aquestes subvencions les societats cooperatives agroalimentàries de la província de Castelló que operen en el sector citrícola. Així mateix, els programes subvencionables són:

1.- Nous insectaris, amb l’adquisició del material necessari així com obres per a la creació i posada en marxa de nous insectaris col·laboradors de cria de Cryptolaemus montrouzieri per al control de pseudocóccidos en general, i Anagyrus aberiae per al control del pseudocóccidos Delottococcus Aberiae (ambdós insectes són enemics naturals contra el cotonet).

2.- Insectaris ja existents, amb xicotetes obres d’adaptació i millores tecnològiques o de manteniment de les instal·lacions ja existents i en funcionament. També es podran subvencionar recursos humans per al control i seguiment de la cria dels insectes. Cal assenyalar que aquesta segona línia arreplega les demandes que van traslladar les cooperatives en reunions prèvies i que eren rebre ajudes per sufragar la mà d’obra necessària per al manteniment dels insectaris.