Transició Ecològica inverteix 16 milions d’euros per a eliminar canyes invasores en més de 110 quilòmetres de rius valencians
La Conselleria de Transició Ecològica ha presentat en Manises un projecte ambiciós per tal d’eliminar canya invasora (Arundo donax) en més de 110 quilòmetres de conques fluvials. Un pla pioner de control de canyars i restauració de rius valencians, anomenat ‘Desencanyar’, que compta amb una inversió de 16 milions d’euros fins al 2027.
Aquesta estratègia valenciana permetrà “fer front a una problemàtica que semblava imparable, alliberar les riberes i millorar la salut ambiental dels rius i del nostre territori”, tal com ha anunciat aquest matí la consellera, Isaura Navarro. Així mateix, el projecte compta amb un ampli àmbit d’actuació que “beneficiarà a prop d’1,5 milions d’habitants de 56 municipis que tornaran a gaudir d’un riu ple de vida al costat dels seus pobles”, segons ha indicat Navarro.
De fet, Transició Ecològica engegà aquest programa al 2019 i ja ha permès eliminar canyars de 31 quilòmetres de rius de 8 conques fluvials. Vist l’èxit del projecte, la titular al front de la Conselleria ha assegurat que “és sols el principi per a fer-li front a la invasió de canyes sobre el nostre medi ambient, desencanyar i restaurar quilòmetres de rius per a retornar-los a la naturalesa i a la ciutadania”.
Antídot contra la canya invasora
La canya és una espècia exòtica portada de fa segles des d’Àsia que es va descontrolar en la segona meitat del segle passat, i està catalogada com una de les 100 espècies més invasores del món. Precisament, la consellera ha alertat que “és la més perillosa a la nostra terra, absorbeix molts recursos hídrics que no podem ni devem malbaratar i, a més, allà on està és un risc evident per a la propagació d’incendis”.
Concretament, la seua ocupació suposa una baixada de la biodiversitat ja que es converteix en l’espècie dominant i desplaça la vegetació de ribera nativa; provoca alteracions sobre els llits, problemes de desaigüe i té un consum d’aigua 20 vegades major al de la vegetació nativa; el 30 % dels focs intencionats s’originen en canyars i aquests tenen una major combustibilitat; i a més es converteixen en murs impenetrables que modifiquen el paisatge i provoquen dificultats d’accés a la riba.
Col·laboració de les administracions
El projecte és possible gràcies a la unió de totes les administracions competencials, que han decidit "anar totes a una" per crear aquesta aliança i combatre la problemàtica. De fet, a l’acte celebrat a Manises, han assistit representants d’ajuntaments, el comissari de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, així com associacions i entitats ambientalistes.
En aquesta línia, la consellera ha conclòs que "hui és un mal dia per a les canyes, però un dia històric per a les aliances i la bona política ambiental i social".