Pasar al contenido principal

Més de 6.000 al·legacions i altres tantes signatures contra els grans projectes fotovoltaics previstos a la Plana Alta i l'Alcalatén constaten la gran oposició i la defensa d'un món rural viu

Ha conclòs el període d'al·legacions als dos grans projectes fotovoltaics que es pretenen construir a la comarca de la Plana Alta i l'Alcalatén i les més de 6.000 al·legacions i altres tantes signatures presentades per Ajuntaments, associacions i particulars reflecteixen la gran oposició i clam social existent en les localitats afectades davant el greu impacte socioeconòmic, mediambiental i paisatgístic.

Les informacions recaptades per La Unió Llauradora i Ramadera, Associació de defensa del territori Junts per la Terra de la la Vall d'Alba, Associació Nostra Terra de les Coves de Vinromà, Defensem els nostres arrels de Les Useres, la Terra Casa Nostra de Vilafamés i Per un Cabanes viu revelen que a Les Useres s'han presentat més de 3.000 al·legacions, més de 1.600 a Vilafamés i prop de 1.400 a Cabanes, a més d'altres en diferents localitats. Han presentat al·legacions persones individuals, tant veïnes i veïns afectats directament com indirectament; les empreses afectades, com a cases rurals, cellers i almàsseres, així com les persones que es dediquen a l'agricultura i la ramaderia i veïnes i veïns d'altres pobles de la comarca i visitants.

De la mateixa manera s'ha registrat un altre número similar quant a signatures individuals de rebuig. Si tenim en compte la demografia en aquests municipis on hi ha poc més de 5.800 habitants entre els tres, les Useres no arriba als 1.000 habitants, Vilafamés té 1.800 i Cabanes 3.000, es conclou l'èxit de la resposta i el fort rebuig social a uns projectes que destrossen el territori i la manera de vida dels habitants d'una zona. “Hi ha més al·legacions que habitants”, destaquen les associacions.

Un dels projectes que ha estat a informació pública és la construcció d'una planta fotovoltaica i la seua estructura d'evacuació que afectarà els termes municipals de Cabanes, la Pobla Tornesa, Vilafamés, la Vall d'Alba, Costur, l'Alcora, Onda i Castelló de la Plana; amb una planta a Vilafamés-Cabanes de 555.548 panells solars. També hi ha un altre projecte de construcció en els termes municipals de les Useres, Vilafamés, Costur, l'Alcora, Onda i Betxí; amb una planta a les Useres amb 303.520 panells solars.

La finalització del termini de presentació d'al·legacions ha coincidit amb l'aprovació per part del Govern de l'autorització administrativa prèvia per a la instal·lació fotovoltaica Magda, de 127,8 MW de potència instal·lada i la seua infraestructura d'evacuació a Les Coves de Vinromà i la seua línia d'evacuació que passa per altres 12 municipis castellonencs. La instal·lació ocuparà terrenys principalment de Les Coves de Vinromà i també de Cabanes i Benlloch. La infraestructura d'evacuació ocuparà terrenys de Vilanova d'Alcolea, la Torre d'en Doménec, Benlloc, Alcalà de Xivert, Torreblanca, La Vall d'Alba, Cabanes, Vilafamés, Sant Joan de Moró, Borriol, Castelló de la Plana i Almassora.

La Conselleria d'Agricultura ja ha anunciat la presentació d'un recurs d'alçada després de la publicació d'aquesta autorització administrativa, perquè no s'ha tingut en compte l'informe desfavorable de la Direcció General de Medi natural i Avaluació Ambiental. LA UNIÓ i les associacions de defensa del territori es congratulen d'aquesta decisió i confien que el nou Govern autonòmic seguisca aquesta línia de defensa racional del territori per un món rural viu.

Totes les entitats demanen que es reconsideren aquests projectes d'energia fotovoltaica i reclamen un nou plantejament tant en la ubicació com en l'extensió en el nombre d'hectàrees i que obligatòriament estiguen sotmeses a criteris tècnics que garantisquen i vetlen pel bé general i no per interessos econòmics particulars. Aposten per realitzar una anàlisi ambiental i paisatgística conjunt de totes les centrals fotovoltaiques de tramitació autonòmica i també de les centrals fotovoltaiques de tramitació estatal que es projecten en el mateix entorn.